HRVATSKA U JULU DOBIJA DOZVOLU ZA UVOĐENJE EVRA Uspešno završen test kontrole domaćih banaka

BankeNovacRegionVesti

8.6.2020 11:12 Autor: Marija Jovanović 0

HRVATSKA U JULU DOBIJA DOZVOLU ZA UVOĐENJE EVRA Uspešno završen test kontrole domaćih banaka HRVATSKA U JULU DOBIJA DOZVOLU ZA UVOĐENJE EVRA Uspešno završen test kontrole domaćih banaka
Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odlaganja ulaska Hrvatske u mehanizam evropskog deviznog kursa – ERM II, agencija “Fitch” sada ipak veruje da... HRVATSKA U JULU DOBIJA DOZVOLU ZA UVOĐENJE EVRA Uspešno završen test kontrole domaćih banaka

Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odlaganja ulaska Hrvatske u mehanizam evropskog deviznog kursa – ERM II, agencija “Fitch” sada ipak veruje da će se proces uvođenja evra odvijati kako je planirano, uprkos krizi izazvanoj korona virusom.

U poslednjem izveštaju o stanju u hrvatskoj ekonomiji, “Fitch” izražava očekivanja da će evropske institucije nastaviti sa procesom pristupanja mehanizmu deviznog kursa i bankarskoj uniji.

Prema očekivanjima te rejting agencije, Hrvatska će u trećem kvartalu, tokom letnih meseci, formalno zatražiti ulazak u bankarsku uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dve i po godine.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče Hrvatske, kako piše Jutarnji.hr, ona je u potpunosti uradila domaći zadatak. Vlada je pre mesec dana izvestila da je ispunila akcione planove 19 reformskih mera, a ovih dana je Hrvatska narodna banka (HNB) obavestila da je pet banaka uspešno prošlo test kontrole kvaliteta imovine koji je sprovodila Evropska centralna banka. Procenom ECB bile su obuhvaćene Zagrebačka banka, PBZ, Erste banka, OTP i HPB.

Prema rečima hrvatskih čelnika, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju mera, a ECB će zemlje, članice evrozone, upoznati sa procenama kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, nakon čega procedura zahteva formalni zahtev za pridruživanje ERM II i uspostavljanje bliske saradnje između HNB i ECB. Prema nezvaničnim informacijama, ovaj proces bi trebalo da bude okončan u narednim mesecima.

Tagovi
HRVATSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...