HRVATSKA ULAŽE SKORO 100 MILIONA EVRA U SOLARNE ELEKTRANE Do kraja godine biće izgrađeno još sedam

EkologijaInvesticijeNovacRegionU fokusuVesti

24.8.2020 10:44 Autor: Ljiljana Begović 1

HRVATSKA ULAŽE SKORO 100 MILIONA EVRA U SOLARNE ELEKTRANE  Do kraja godine biće izgrađeno još sedam HRVATSKA ULAŽE SKORO 100 MILIONA EVRA U SOLARNE ELEKTRANE  Do kraja godine biće izgrađeno još sedam
Solarne elektrane su sve poželjniji oblici investicija u energetiku, pa će samo nacionalna energetska kompanija „Hrvatska elektroprivreda“ u njihovu gradnju u razdoblju od 2019.... HRVATSKA ULAŽE SKORO 100 MILIONA EVRA U SOLARNE ELEKTRANE  Do kraja godine biće izgrađeno još sedam

Solarne elektrane su sve poželjniji oblici investicija u energetiku, pa će samo nacionalna energetska kompanija „Hrvatska elektroprivreda“ u njihovu gradnju u razdoblju od 2019. do 2023. uložiti 750 milijuna kuna ( 99,5 miliona evra).

Izgradnjom takvih elektrana, na sunčanim područjima, energijom se može snabdevati veliki deo potrošača. Od posebne je važnosti graditi solarne elektrane na ostrvima čak i kao manje energetske sisteme. S obzirom na to da su delotvorne i nemaju štetnih proizvoda prilikom proizvodnje električne energije, imaju važnu poziciju i u okviru evropskog Zelenog plana koji u prvom redu podrazumeva značajno smanjenje štetnih količina CO2 u atmosferi.

Hrvatska se nalazi na šestom mestu u Evropi prema udelu obnovljivih izvora energija u bruto finalnoj potrošnji energije. Prema podacima Eurostata, za 2018. godinu, udeo OIE u ukupnoj bruto potrošnji električne energije u Hrvatskoj iznosio je 48 odsto. Da bi Hrvatska ispunila svoj cilj zacrtan u strategiji energetskog razvoja do 2030, potrebno je izgraditi više od 1000 MW solarnih elektrana u sledećih deset godina.

Foto: Pixabay.com

HEP do 2030. godine planira da poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora energije za 50 posto. Taj cilj bi trebalo postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i značajnim ulaganjima u vetroparkove, solarne elektrane i ostale obnovljive izvore. HEP u pogonu ima solarnu elektranu Kaštelir u Istri, a samo ove godine će biti izgrađeno još sedam.

HEP će u saradnji sa 11 opština i gradova izgraditi 120 MW solarnih elektrana. Javni poziv zainteresovanim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske, otvoren je do 31. decembra 2020.

Saradnja s lokalnom zajednicom pomoći će ubrzanju realizacije projekta obnovljive energije . S druge strane, opštine i gradovi imaju priliku da se jače angažuju na razvoju održive energetske infrastrukture na svom području što će doprineti njihovom ekonomskom i ukupnom razvoju. U ciklus izgradnje solarnih elektrana u periodu od 2019. do 2023. HEP će uložiti 750 miliona kuna. Te i ostale novoizgrađene HEP elektrane pomoći će ispunjenju obveza Hrvatske u sprovođenju ambicioznih energetsko-klimatskih ciljeva EU, a koji su nedavno dobili svoj okvir u obliku Evropskog zelenog plana, piše Večernji.hr.

  • zorica s.

    25.8.2020 #1 Author

    Treba iskoristiti suncevu energiju u potpunosti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...