HRVATSKA VLADA DONELA NOV PAKET EKONOMSKIH MERA Pomoć privrednicima zavisiće od pada prometa

RegionVesti

20.10.2020 19:08 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA VLADA DONELA NOV PAKET EKONOMSKIH MERA Pomoć privrednicima zavisiće od pada prometa HRVATSKA VLADA DONELA NOV PAKET EKONOMSKIH MERA Pomoć privrednicima zavisiće od pada prometa
Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je dodatni paket mera za podršku privredi u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koji bi trebalo da zadrži nisku stopu nezaposlenosti,... HRVATSKA VLADA DONELA NOV PAKET EKONOMSKIH MERA Pomoć privrednicima zavisiće od pada prometa

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je dodatni paket mera za podršku privredi u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koji bi trebalo da zadrži nisku stopu nezaposlenosti, likvidnost preduzeća i ublaži privredni pad.

Plenković je naveo da je prva mera skraćivanje radnog vremena za 70 odsto. Do sada je smanjenje bilo 50 odsto, a maksimalna finansijska podrška mesečno po radniku iznosiće 2.800 kuna (oko 370 evra). To znači da u nedelji koja ima pet radnih dana, prema najnovijim merama, zaposleni može da radi dan i po, dok će država nadoknaditi preostala tri i po radna dana.

Druga, najbitnija mera je uvođenje nivoa podrške u skladu sa padom prometa.

Tako je podrška od 2.000 kn (260 evra) predviđena za pad prometa od najmanje 40 odsto, 4.000 kn (530 evra) po radniku za pad prometa od 60 odsto, pa na više. Korisnici podrške će biti oslobođeni plaćanja doprinosa za radnike.

Dodatne mere se odnose na period od tri meseca – oktobar, novembar i decembar.

Foto: Tanjug

„Naš osnovni cilj je očuvanje radnih mesta“, rekao je Plenković i dodao da je novi paket mera dogovoren sa svim relevantnim faktorima, sindikatima i Hrvatskim udruženjem poslodavaca (HUP).

Plenković je naglasio da je vlada pronašla način u budžetu da finansira dodatne mere podrške. „Zaposleni ne mogu dobiti otkaz ako firma za njih dobija subvencije“, rekao je hrvatski premijer.

Na opasku novinara da će mnogi poslodavci uzeti novac, a radnike poslati kućama, Plenković je naglasio da mere mogu koristiti samo oni koji rade, prenosi Tanjug.


Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...