HRVATSKE BANKE U TEŠKOJ KRIZI Porast nenaplativih kredita, oštriji uslovi za pozjamice

BankeNovacRegionVesti

15.6.2020 14:36 Autor: Ljiljana Begović 1

HRVATSKE BANKE U TEŠKOJ KRIZI Porast nenaplativih kredita, oštriji uslovi za pozjamice HRVATSKE BANKE U TEŠKOJ KRIZI Porast nenaplativih kredita, oštriji uslovi za pozjamice
Očekivani pad potražnje za kreditima u skladu je s prognozama da Hrvatsku čeka pad BDP od 9 odsto. Male i srednje kompanije u srednjoj,... HRVATSKE BANKE U TEŠKOJ KRIZI Porast nenaplativih kredita, oštriji uslovi za pozjamice

Očekivani pad potražnje za kreditima u skladu je s prognozama da Hrvatsku čeka pad BDP od 9 odsto. Male i srednje kompanije u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) suočiće se ove godine sa znatno strožijim kriterijumima odobravanja kredita u bankama, jedan je od glavnih zaključaka istraživanja Evropske investicione banke (EIB).

Udeo nenaplativih kredita opet će rasti, prvi put od 2015. godine. Kako stoji u istraživanju, banke u CESEE regiji zbog pandemije korona virusa suočiće se s najgorim poslovnim okruženjem od finansijske krize 2007. i 2008. godine.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U poslednjih šest meseci banke u regiji svedočile su solidnoj potražnji za kreditima, a pružale su nešto slabije uslove kreditiranja. Međutim, istraživanje koje je sprovela EIB među 90 banaka, došla je do zaključka da zajmodavci očekuju oštar pad potražnje za finansiranjem, ali i značajno zaoštravanje uslova odobravanja, u skaldu sa tim i pad stope odobrenih kredita.

Banke očekuju da će prvenstveno domaćinstva smanjiti potražnju za kreditiranjem, a ne toliko korporativni sektor. Međutim, čak 64 posto banaka očekuje rast stope loših kredita tokom drugog kvartala.

Što se tiče Hrvatske, u EIB ističu kako se bankovno tržište uoči pandemije moglo pohvaliti solidnom profitabilnošću. S obzirom da je uticaj pandemije još nejasan, u idućih šest meseci banke očekuju pad tržišne dinamike čak ispod regionalnih trendova, piše Poslovni.hr.

To je u skladu s prognozama da će Hrvatska iskusiti jednu od najdubljih recesija u regiji, s padom BDP od 9 posto. Da bi se banke u CESEE regiji vratile na nivoe pre krize te da bi mogle finansirati privredu, podrška kroz instrumente kao što je Evropski investicioni fond  će biti ključna, smatra EIB ekonomista Debora Revoltela (Debora Revoltella

  • NikolaB

    16.6.2020 #1 Author

    svi u regionu u krizi, samo mi pred izborima zivimo kao u Svajcarskoj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...