HRVATSKI IZVOZ PAO ZA DESET ODSTO Uvoz još manji

RegionVesti

10.7.2020 09:57 Autor: Marija Jovanović 0

HRVATSKI IZVOZ PAO ZA DESET ODSTO Uvoz još manji HRVATSKI IZVOZ PAO ZA DESET ODSTO Uvoz još manji
Vrednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet meseci ove godine iznosila je 5,6 milijardi evra, što je na godišnjem nivou pad od deset odsto,... HRVATSKI IZVOZ PAO ZA DESET ODSTO Uvoz još manji

Vrednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet meseci ove godine iznosila je 5,6 milijardi evra, što je na godišnjem nivou pad od deset odsto, dok je uvoz pao za 15,3 procenata, na 9,1 milijardu evra, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U zemlje članice EU u prvih pet meseci izvezeno je robe u vrednosti od 3,9 milijardi evra, odnosno 6,4 odsto manje nego u istom periodu lane. Istvremeno, u zemlje izvan EU izvoz je pao za 17,7 odsto, na 1,6 milijardi evra, prenosi seebiz.

Foto: Pixabay.com

Vrednost uvezene robe iz članica EU u prvih pet meseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 16,4 odsto, na 7,3 milijarde evra, dok je vrednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU pala za 10,4 procenata, na 1,78 milijardi evra.

Izvoz preduzeća iz sektora prerađivačke industrije, koja u ukupnom robnom izvozu ima najznačajniji udeo od 87,1 odsto, u prva četiri meseca pao je za 8,9 procenata, odnosno na četiri milijarde evra.

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri Hrvatske ostali su Nemačka i Italija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...