PROBLEMI U PROIZVODNJI VAKCINA PROTIV COVID-19

I AstraZeneca smanjuje isporuke cepiva

EULifestyleSvetVestiZdravlje

23.1.2021 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

I AstraZeneca smanjuje isporuke cepiva I AstraZeneca smanjuje isporuke cepiva
Farmaceutska kompanija AstraZeneca obavestila je zvaničnike EU da će smanjiti isporuke svoje vakcine protiv Covid-19 Evropskoj uniji za 60 odsto na 31 milion doza... I AstraZeneca smanjuje isporuke cepiva

Farmaceutska kompanija AstraZeneca obavestila je zvaničnike EU da će smanjiti isporuke svoje vakcine protiv Covid-19 Evropskoj uniji za 60 odsto na 31 milion doza u prvom tromesečju ove godine zbog problema sa proizvodnjom u njihovoj fabrici u Belgiji, kojom upravlja njena partnerska kompanija Novasep.

Ranije je bilo najavljeno da će kompanija AstraZeneca isporučiti članicama EU oko 80 miliona doza do kraja marta.

Ta kompanija je trebalo i u drugom kvartalu da isporuči više od 80 miliona doza vakcine, ali sada nije mogla da precizira koliko će vakcina moći da isporuči u drugom kvartalu.

AstraZenenca
Foto: Tanjug/AP

I pored toga, AstraZeneca je najavila početak isporuke vakcina u EU za 15. Februar, kako je i ranije bilo predviđeno. Inače, odobrenje vakcine AstraZeneca od strane medicinskog regulatora EU – Evropske agencije za lekove (EMA) očekuje se krajem januara.

Ovu informaciju potvrdila je i Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides, koja je tim povodom izrazila nezadovoljstvo i EU i zemalja članica.

Ona je na svom tviter nalogu napisala da EU insistira na preciznom planu isporuke na osnovu koga zemlje članice mogu da planiraju svoje kampanje vakcinacije, ukoliko vakcina dobije upotrebnu dozvolu.

Kirijakides dodaje da Evropska komisija nastvalja da u kontaktima sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca insitira na predvidljivosti i stabilnosti isporuka naručenih vakcina kao i na ubrzanju njihove distribucije.

Ukoliko dobije pozitivnu ocenu EMA, Astra Zeneca bi postala treća kompanija čije bi vakcine protiv virusa Covid-19 imale dozvolu da se koriste u EU. Do ovoga trenutka potvrdu EMA imaju vakcine kompanija Pfizer i Moderna.

Foto: Tanjug/AP

Inače, kompanija Pfizer je već najavila kašnjenje u distribuciji svojih vakicna namenjenih za EU zbog modifikovanja proizvodnog procesa.

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je da će sledeće nedelje početi da razmatra davanje odobrenja za hitnu upotrebu dve kineske vakcine protiv korona virusa. Isto tako, WHO razmatra da izda odobrenje za hitnu upotrebu vakcina kompanije AstraZeneca, proizvedenih u Južnoj Koreji i Indiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...