APEL ZA POMOĆ BIOSKOPSKOJ INDUSTRIJI

I bioskopima potrebna sektorska finansijska podrška države

KulturaLifestyleSrbijaVesti

24.2.2021 11:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

I bioskopima potrebna sektorska finansijska podrška države I bioskopima potrebna sektorska finansijska podrška države
Sektorska podrška države za turizam, hotelijerstvo i prevoznike je dobra mera, ali pojedine grane koje su takođe veoma ozbiljno pogođene posledicama pandemije korona virusa,... I bioskopima potrebna sektorska finansijska podrška države

Sektorska podrška države za turizam, hotelijerstvo i prevoznike je dobra mera, ali pojedine grane koje su takođe veoma ozbiljno pogođene posledicama pandemije korona virusa, poput bioskopa, event industrije, muzičke industrije nisu prepoznati od strane države za tu vrstu pomoći, izjavio je za portal Biznis.rs direktor i osnivač distributerske kuće MCF Megakom film (koja upravlja Kombank dvoranom u Beogradu) Igor Stanković.

Apeli bioskopske industrije za sektorsku pomoć nisu prepoznati od strane ekonomskih vlasti, i pored toga što su imali podršku nadležnih institucija, kao i od strane ministarstva kulture, kaže Stanković i dodaje da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja nema sektorsku podršku za bioskopsku industriju.

On ističe da su očekivali da imaju poziciju kao institucije kulture, ali su za sada taj status dobile samo one institucije čiji su osnivači Grad Beograd i Republika, ali ne i one koje su u privatnom vlasništvu. Stanković napominje da su najveće koncertne dvorane u Srbiji uglavnom u privatnom vlasništvu, a slična situacija je i kada su bioskopi u pitanju.

Stanković smatra da bi sektorska pomoć države za bioskopsku industriju mogla da se definiše na sličan način kao za hotelijere ili prevoznike, kao finansijska pomoć po sedištu u bioskopima.

Filmski festival
Foto: Slobodna Zona

On ističe da je finansijska pomoć u vidu minimalaca bila značajna, ali je problem u činjenici da bioskopi dugo nisu radili, da sada rade sa smanjenim kapacitetima, što dovodi do velikog odliva zaposlenih, jer su i plate smanjene. U suštini, bioskopska industrija nema toliki broj zaposlenih za značajniji efekat pomoći u vidu minimalnih zarada.

Stanković naglašava da bioskopi sada praktično rade samo u jednoj smeni, kao nikada do sada.

On je podsetio da je bioskopska industrija, posle katastrofalnog stanja infrastrukture bioskopa 90-ih godina prošlog veka, uspela da se oporavi proteklih godina, kada je infrastruktura značajno unapređena. Međutim, pandemija korona virusa ponovo je dovela bioskope u izuzetno tešku situaciju, ističe Stanković.

  • Milovan94

    24.2.2021 #1 Author

    Svakako je za kulturu potrebno izdvojiti dodatna sredstva iz budžeta, a posebno u ovoj situaciji.

    Odgovori

  • Gabi

    24.2.2021 #3 Author

    Da, najlogičnije bi bilo da imaju isti status kao ostale institucije kulture, bez obzira na vlasništvo

    Odgovori

  • Irina

    24.2.2021 #4 Author

    Trebalo bi zaista zbog ove situacije podrzati i ovaj sektor je sad ugrozen

    Odgovori

  • Sara

    25.2.2021 #5 Author

    Svakako da i njima treba pomoć jer je njihov rad itekako ovom situacijom otežan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...