Navike potrošača se menjaju, ali glavni zahtevi u kupovini ostaju isti

I sveže meso se sve više naručuje online

AnalizaSvetU fokusuVesti

30.8.2021 12:33 Autor: Marko Miladinović 0

I sveže meso se sve više naručuje online I sveže meso se sve više naručuje online
Brojne životne navike morale su da se prilagođavaju ili čak u potpunosti promene za vreme pandemije, a te promene su možda više nego igde... I sveže meso se sve više naručuje online

Brojne životne navike morale su da se prilagođavaju ili čak u potpunosti promene za vreme pandemije, a te promene su možda više nego igde primetne u domenu kupovine. Roba se sve više naručuje online širom sveta, pa kompanije koje se bave e-prodajom po pravilu cvetaju, baš kao i one koje se bave dostavom. 

Ipak, kada je u pitanju naručivanje sveže hrane, stopa rasta ne prati ubrzanje koje se dogodilo u online kupovini odeće, obuće ili tehnike. Većinu prehrambenih namirnica, čini se, ljudi žele prvo da vide na licu mesta, procene, opipaju… No, i u ovom pogledu se trendovi polako menjaju. 

Ugostiteljski objekti su posebno bili pod udarom korona krize, a kako je veliki deo globalne radne snage ostao da radi online od kuće, i pripremanje hrane u okrilju svog doma doživelo je nagli rast. 

Istraživanje kompanije Deloitte „Budućnost svežih prehrambenih proizvoda“ (Future of Fresh), sprovedeno na globalnom nivou, otkriva da sedam od 10 ispitanika kod kuće jede više mesa i morskih plodova, kada već ne mogu da večeraju u restoranu. Polovina ispitanika izjavila je da oseća nelagodu kada treba da ode u prodavnicu, a dve trećine anketiranih je zabrinuto da li će njihovog omiljenog mesa ili morskih plodova biti na zalihama kada to učine.

Kako kažu u Deloitte-u, trgovci bi trebalo više pažnje da posvete direktnoj prodaji ovih proizvoda putem interneta.

„U istraživanju smo identifikovali arhetip ‘savremenog potrošača’ koji je spremniji da kupuje hranu preko interneta od drugih. Reč je uglavnom o mlađim porodicama, koje su finansijski dobrostojeće i žive u urbanim sredinama. Što se tiče mesa i morskih plodova, dva od tri milenijalca i pripadnika generacije Z su zainteresovani za kupovinu te vrste proizvoda online, što je otprilike dvostruko više nego što je slučaj sa starijim potrošačima u našoj anketi“, objašnjava u svojoj analizi rukovodilac u Sektoru za konsalting u srpskom odeljenju Deloitte Srbija, Ivan Stefanović.

Prema njegovim rečima, meso je vrlo kvarljiv proizvod i da bi se adekvatno otpremilo do potrošača, mora se prevoziti smrznuto i u zaštitnoj ambalaži. Podaci u istraživanju, međutim, pokazuju veliku razliku u načinu na koji potrošači gledaju na meso i plodove mora u poređenju sa drugim prehrambenim proizvodima, što može pružiti prednost direktnoj ponudi ovih proizvoda potrošačima putem interneta.

Kvalitetna kupovina utiče na dobro raspoloženje 

Istraživanje globalne analitičke i konsultantske kuće sprovedeno je tokom prošle godine, u jeku pandemije. Anketa sprovedena među 2.000 Amerikanaca starosti od 18 do 70 godina, upoređena je sa najnovijim pokazateljima stalnog merenja stanja potrošača u 18 zemalja (State of the Consumer Tracker) iz novembra.

Iako velika većina ispitanih potrošača smatra da je sveža hrana po svojim zdravstvenim svojstvima superiornija od smrznute, na pitanje o mesu i morskim plodovima, većina potrošača kaže da je smrznuta jednako dobra kao i sveža. Pored toga, 90 odsto ispitanika reklo je da im je pakovanje radi sprečavanja kontaminacije važno kod kupovine hrane, a dvoje od troje da žele da meso i morski plodovi imaju posebnu zaštitnu ambalažu.

Ovi nalazi sugerišu da se smrznuto meso i morski plodovi isporučeni u zaštitnom pakovanju mogu smatrati ekvivalentima svežim proizvodima, što je dobra vest za model direktne prodaje putem interneta, konstatuju u Deloitte-u.

Bilo je i drugih zanimljivih detalja istraživanja. Uticaj na dobro raspoloženje, na primer, veći je kod devet od deset ispitanika kada im u ruke dopre sveža hrana, odnosno ona ih „čini srećnim“. Takođe, kupovina na fizičkim mestima prodaje, u radnjama, kod čak 54 odsto kupaca „izazivao je stres“ tokom 2020. godine. Faktor stresa postojao je i pre, ali je sada uvećan efektom korone – prepolovljen je broj fizičkih kupovina svežih prehrambenih namirnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a taj trend u porastu je i u ostatku sveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...