SUDSKI POSTUPAK PROTIV ČUVENOG PROIZVOĐAČA NAMEŠTAJA

Ikea Francuska optužena za špijunažu klijenata i zaposlenih

EUVesti

23.3.2021 09:22 Autor: Vladimir Jokanović

Ikea Francuska optužena za špijunažu klijenata i zaposlenih Ikea Francuska optužena za špijunažu klijenata i zaposlenih
Ikea u Francuskoj odgovaraće na sudu zbog optužbi da je unajmljivala privatne detektive i policajce da uhode kupce i njene zaposlene. Kompaniji će se... Ikea Francuska optužena za špijunažu klijenata i zaposlenih

Ikea u Francuskoj odgovaraće na sudu zbog optužbi da je unajmljivala privatne detektive i policajce da uhode kupce i njene zaposlene. Kompaniji će se suditi kao pravnom licu, a optuženo je i nekoliko bivših rukovodilaca. U optužnici je navedeno da je Ikea Francuska uspostavila “špijunski sistem“ u periodu od 2009. do 2012. godine.

Među 15 optuženih fizičkih lica su bivši izvršni direktor Stefan Vanoverbeke i bivši menadžeri prodavnica, kao i četvorica policajaca za koje se sumnja da su predavali poverljive informacije rukovodiocima kompanije. Postupak je pokrenut pred sudom u Versaju, a optuženima prete zatvorske kazne, prenosi BBC.

Ikea Francuska već je otpustila četvoricu rukovodilaca zbog skandala i uspostavila je novi model ponašanja, međutim kompaniji i dalje preti novčana kazna u iznosu do 3,75 miliona evra. Optužbe su prvi put izašle u javnost 2012. godine kada je insajder Ikee dostavio jednom satiričnom listu elektronsku prepisku između kompanije i jedne kompanije za bezbednost. U porukama Ikea traži podatke iz policijske baze o svom osoblju i kupcima.  

Foto: Pixabay.com

U srcu sistema špijunaže navodno je bio Žan Fransoa Pari, bivši direktor za upravljanje rizikom francuskog ogranka kompanije Ikea. Optužba mu stavlja na teret da je privatnim istražiteljima redovno slao spiskove imena lica za praćenje. Među predmetima nelegalne istrage bio je i član osoblja iz Bordoa, koji je nekada bio “uzorni zaposleni“, ali je odjednom postao demonstrant.  

U drugom slučaju rukovodioce kompanije Ikea Francuska zanimalo je kako njihov zaposleni može sebi da priušti potpuno nov automobil BMW kabriolet, a četvorica policajaca dostavljali su tražene informacije čelnicima u sedištu kompanije u Parizu, zloupotrebljavajući pristup službenoj bazi podataka, navodi Guardian.

Advokat kompanije Ikea Francuska priznao je da je slučaj otkrio “organizacione slabosti“, dodajući da je filijala od tada sprovela akcioni plan, koji uključuje i potpunu promenu procedura zapošljavanja. Švedska multinacionalna kompanija Ikea, koja je osnovana 1943. godine ima 378 prodavnica u 30 zemalja.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.