Južnoafrička Specijalna istražna jedinica otkrila 2.803 nezakonita ugovora

Ilegalni poslovi vezani za medicinsku opremu vredni 935 miliona dolara

SvetVesti

25.1.2022 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ilegalni poslovi vezani za medicinsku opremu vredni 935 miliona dolara Ilegalni poslovi vezani za medicinsku opremu vredni 935 miliona dolara
Južnoafrička agencija za sprovođenje zakona saopštila je da se u istrazi u vezi sa ugovorima o zdravstvenoj opremi koje je vlada dodelila tokom pandemije... Ilegalni poslovi vezani za medicinsku opremu vredni 935 miliona dolara

Južnoafrička agencija za sprovođenje zakona saopštila je da se u istrazi u vezi sa ugovorima o zdravstvenoj opremi koje je vlada dodelila tokom pandemije virusa Covid-19 pokazalo da je skoro dve trećine pomenutih ugovora sklopljeno neregularno.

Istraga Specijalne istražne jedinice (SIU) otkrila je da je 2.803 od 5.467 poslova u vrednosti od 14,3 milijarde randa (935 miliona dolara) bilo neispravno, navodi se u saopštenju koje je u utorak poslalo predsedništvo, piše Bloomberg.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa) odobrio je istragu o ugovorima napravljenim sredinom 2020. godine. On je rekao da je neprihvatljivo da toliko ugovora vezanih za medicinsku opremu bude nezakonito i dodao da ova istraga predstavlja težnju vlasti da iskoreni korupciju.

Nacionalno tužilaštvo Južne Afrike i druge agencije za sprovođenje zakona će prilikom podnošenja krivičnih prijava protiv ljudi u javnom i privatnom sektoru moći da koriste podatke sakupljene u toku istrage SIU, saopšteno je iz predsedništva ove zemlje.

  • DANIJELA

    25.1.2022 #1 Author

    Velika je potraznja medicinske opreme pa je na taj nacin moglo da bude i malverzacija.Ocekivano.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...