najveći rast zabeležen u irskoj

Industrijska proizvodnja smanjena za 0,3 odsto u evrozoni i za 0,1 procenat u EU

SrbijaVesti

13.9.2024 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Industrijska proizvodnja smanjena za 0,3 odsto u evrozoni i za 0,1 procenat u EU Industrijska proizvodnja smanjena za 0,3 odsto u evrozoni i za 0,1 procenat u EU
Industrijska proizvodnja u evrozoni pala je u julu za 0,3 odsto, prema podacima objavljenim u petak, što je manji pad od očekivanog. On je... Industrijska proizvodnja smanjena za 0,3 odsto u evrozoni i za 0,1 procenat u EU

Industrijska proizvodnja u evrozoni pala je u julu za 0,3 odsto, prema podacima objavljenim u petak, što je manji pad od očekivanog. On je usledio nakon perioda stagnacije u junu, saopštila je evropska kancelarija za statistiku Eurostat.

Podaci otkrivaju različite performanse u različitim sektorima. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 2,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 1,6 odsto, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 odsto.

Nasuprot tome, proizvodnja energije je porasla za 0,3 procenta, a netrajna potrošna dobra za 1,8 odsto.

U Evropskoj uniji, industrijska proizvodnja je opala za 0,1 odsto u istom periodu. Međugodišnje, industrijska proizvodnja u evrozoni pala je za 2,2 odsto, dok je EU zabeležila pad od 1,7 procenata.

Najveći mesečni pad zabeležen je na Malti (-5,5 odsto), Estoniji (-4,8 odsto) i Rumuniji (-3,4 odsto). Najveći porast je zabeležen u Irskoj (+9,2 odsto), Hrvatskoj (+8,0 odsto) i Belgiji (+7,3 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.