U prvih šest meseci zabeležen rast od 9,1 procenta

Industrijska proizvodnja u junu veća za 4,4 odsto

BankeNovacSrbijaVesti

30.7.2021 12:58 Autor: Miljan Paunović 0

Industrijska proizvodnja u junu veća za 4,4 odsto Industrijska proizvodnja u junu veća za 4,4 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u junu 4,4 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, a u odnosu na prosek u prošloj... Industrijska proizvodnja u junu veća za 4,4 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u junu 4,4 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, a u odnosu na prosek u prošloj godini veća je za 4,2 procenta, objavio je u četvrtak Republički zavod za statistiku.

U periodu januar–jun 2021. godine, industrija Srbije je zabeležila rast od 9,1 odsto u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Prerađivačka industrija je u junu ostvarila rast od 6,3 odsto na godišnjem nivou, dok su pad zabeležili rudarstvo, za 2,6 procenata, i snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 3,2 odsto.

U junu je, u poređenju sa istim mesecom 2020. godine, porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda za 21,7 procenata, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,7 odsto, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,4 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 1,4 procenta, i proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 odsto.

Prema desezoniranim podacima, industrija Srbije je u junu ostvarila ukupan rast od tri odsto u odnosu na maj, pri čemu je prerađivačka porasla za 2,7 procenata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun 2021. godine, u odnosu na prosek iz prošle godine, pokazuje rast ukupne industrije od 1,9 procenata, i rast prerađivačke industrije od 5,5, procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...