prema podacima republičkog zavoda za statistiku

Industrijska proizvodnja u Srbiji veća 8,7 odsto u maju, u odnosu na isti mesec prošle godine

SrbijaVesti

30.6.2022 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Industrijska proizvodnja u Srbiji veća 8,7 odsto u maju, u odnosu na isti mesec prošle godine Industrijska proizvodnja u Srbiji veća 8,7 odsto u maju, u odnosu na isti mesec prošle godine
Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine veća je za 8,7 odsto nego pre godinu dana, objavio je u četvrtak Rrepublički zavod za... Industrijska proizvodnja u Srbiji veća 8,7 odsto u maju, u odnosu na isti mesec prošle godine

Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine veća je za 8,7 odsto nego pre godinu dana, objavio je u četvrtak Rrepublički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2021. godine industrijska proizvodnja u maju ove godine veća je za 2,1 odsto, a u periodu januar–maj, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, veća je za 3,3 odsto.

Posmatrano po sektorima, u maju ove godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine industrijska proizvodnja je bila veća za 28,1 odsto u rudarstvu, a 11,2 odsto u prerađivačkoj industriji.

Pad je registrovan u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 12,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u maju 2022. godine, u odnosu na maj 2021. godine veći je u 21 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 73 odsto, a manja u osam oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 27 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za maj 2022. u odnosu na april ove godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad proizvodnje od 1,7 odsto dok je u prerađivačkoj industriji  rast bio 2,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...