Zvaničnici FED-a o monetarnoj politici

Inflacija, radna mesta i kamatne stope fokus zvaničnika FED-a

BankeNovacSvetVesti

9.11.2021 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija, radna mesta i kamatne stope fokus zvaničnika FED-a Inflacija, radna mesta i kamatne stope fokus zvaničnika FED-a
Zvaničnici američkih federalnih rezervi (FED) raspravljali su u ponedeljak o debati o monetarnoj politici koja će biti u centru pažnje narednih meseci pošto ova... Inflacija, radna mesta i kamatne stope fokus zvaničnika FED-a

Zvaničnici američkih federalnih rezervi (FED) raspravljali su u ponedeljak o debati o monetarnoj politici koja će biti u centru pažnje narednih meseci pošto ova centralna bankarska institucija, podižući kamatne stope, usporava tempo potrošnje.

U središtu debate biće procena koliko još radnih mesta privreda može da otvori i koliko dugo može da se toleriše visoka inflacija, s obzirom na to da inflacija nije na planiranom nivou, javlja Reuters.

Jedan od potpredsednika FED-a Ričard Klarida (Richard Clarida) rekao je da je američka centralna banka daleko od razmatranja povećanja kamatnih stopa.

Klarida je rekao da inflacija već predstavlja daleko više nego umereno prekoračenje dugoročnog cilja inflacije od 2,0 odsto i da ne smatra da je ponavljanje rezultata u narednoj godini uspeh politike.

On je dodao da bi ekonomski rast trebalo da podigne stopu nezaposlenosti na 3,8 odsto do kraja sledeće godine, i da ublaži pad zaposlenih od 4,2 miliona u mesecima pre pandemije.

Projekcija kamatne stope koju su postavili zvaničnici FED-a u septembru bila je u to vreme potpuno u skladu sa novim okvirom za postizanje cilja inflacije od dva odsto i postizanje maksimalne zaposlenosti, rekao je Klarida.

Njegova prezentacija podelila je 18 zvaničnika FED-a na dve podjednake suprotstavljene strane u pogledu potrebe za povećanjem stopa sledeće godine, pri čemu većina pokazuje da će stope nastaviti da rastu u 2023. i 2024. godini.

U odvojenim napomenama, predsednik Banke federalnih rezervi Sent Luisa Džejms Bulard (James Bullard) ponovio je svoje mišljenje da će FED sledeće godine morati da poveća stope dva puta – pošto je tržište rada u SAD već toliko pod pritiskom da se suočava sa rastućim platama i troškovima kompenzacija.

„Videćemo pritisak na smanjenje stope nezaposlenosti i nastavićemo da pratimo nestabilno tržište poslova sa povećanjem kompenzacija“, rekao je Bulard za Fox Business Network.

„Ako inflacija nastavi da raste u odnosu na naše procene, mislim da ćemo možda morati odlučnije da delujemo kako bismo je držali pod kontrolom“, rekao je Bulard. Malo je verovatno da će se radna snaga vratiti na tržište rada tokom pandemije, ostavljajući ponudu radne snage ograničenom.

Guverner FED-a Mišel Bouman (Michelle Bowman) složila se sa dozom zabrinutosti izrečenih tokom sastanka. „Veliki napredak je što se krećemo ka našem maksimalnom cilju zapošljavanja i obraćam pažnju na znakove da tržište rada može postati opterećenje“, rekla je Bouman. „Ali moja glavna briga su opet izgledi za inflaciju, koja traje mnogo duže nego što je većina nas očekivala ranije“.

Ona je dodala da visoka inflacija predstavlja posebnu poteškoću za starije i siromašne, a porast cena energije i hrane mogao bi da dovede do širih inflatornih očekivanja mnogo viših od očekivanih.

„Zabrinuta sam zbog poremećaja u lancu snabdevanja i nedostatka radne snage koji su podstakli inflaciju i nastaviću da pažljivo pratim ovaj razvoj događaja“, rekla je ona.

Predsednik banke FED u Čikagu Čarls Evans (Charles Evans) ostao je pri svom mišljenju da će aktuelni rast inflacije verovatno biti privremen.

„Postoje znaci da se inflatorni pritisci povećavaju“, rekao je Evans i dodao da to predstavlja veći rizik za njegove projekcije inflacije.

FED je trenutno na putu da u potpunosti ukine kupovinu obveznica do sredine sledeće godine, a Evans i ostali su upozorili da se na taj proces ne gleda kao na slanje bilo kakvih direktnih signala o povećanju kamatnih stopa.

„Ne očekujem da će stopa federalnih fondova porasti“, rekao je predsednik FED-a Filadelfije Patrik Harker (Patrick Harker) tokom virtuelnog događaja koji je organizovao njujorški Ekonomski klub .“Ali mi veoma pažljivo pratimo inflaciju i spremni smo da delujemo u skladu sa okolnostima“, zaključio je Parker.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...