Zvaničnici ne očekuju povećanje kamata do sredine 2022. godine

FED kreće sa smanjenjem kupovine obveznica krajem novembra

BankeBerzaInvesticijeNovacSvetVesti

3.11.2021 21:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FED kreće sa smanjenjem kupovine obveznica krajem novembra FED kreće sa smanjenjem kupovine obveznica krajem novembra
Američke Federalne rezerve odlučile su da krenu sa smanjenjem obima svojih mesečnih kupovina obveznica, što je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koju... FED kreće sa smanjenjem kupovine obveznica krajem novembra

Američke Federalne rezerve odlučile su da krenu sa smanjenjem obima svojih mesečnih kupovina obveznica, što je prvi korak ka povlačenju ogromne finansijske pomoći koju su pružala tržištima i privredi tokom pandemije.

Smanjenje kupovine obveznica počeće „kasnije ovog meseca“, saopštio je nakon sednice FED-a Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji kreira monetarnu politiku SAD-a, javlja CNBC, a prenosi Tanjug.

Planirano je smanjenje kupovina od 15 milijardi dolara svakog meseca sa trenutnog nivoa od 120 miliijardi dolara, pri čemu se na državne obveznice odnosi 10 milijardi dolara mesečno, a na hartije od vrednosti podržane hipotekama pet milijardi.

FOMC je naveo da je odluku doneo s obzirom na „značajan dalji napredak koji je ekonomija postigla ka ciljevima Komiteta ustanovljenim prošlog decembra“.

U saopštenju se naglašava da FED nije unapred „zakovao“ dinamiku smanjenja kupovine aktiva i da će vršiti prilagođavanja ako bude potrebno.

„Komitet smatra da će ovaj iznos mesečnih smanjenja neto kupovina imovine verovatno biti odgovarajući, ali je spreman da prilagodi tempo kupovine ako to opravdaju promene ekonomskih izgleda“, poručili su iz FOMC-a.

Foto: Pixabay.com

.Ovaj potez je u skladu sa očekivanjima tržišta nakon niza signala FED-a da će početi da povlači program koji je ubrzan u martu 2020. kao odgovor na covid pandemiju.

Pored ove odluke, FED je takođe malo promenio svoj pogled na inflaciju, priznajući da je rast cena veći i da traje duže nego što je centralna banka predviđala.

„Inflacija je povišena, što je u velikoj meri odraz faktora za koje se procenjuje da će biti prolazni. Neravnoteža između ponude i potražnje povezana s pandemijom i ponovnim otvaranjem privrede doprinela je značajnom povećanju cena u nekim sektorima“, navodi se u saopštenju.

Ipak, Komitet je izglasao da ne povećava kamatne stope, što je takođe potez koji je tržište očekivalo.

U saopštenju se napominje da investitori ne bi trebalo da gledaju na smanjenje kupovina aktiva kao na signal da je povećanje kamatnih stopa neizbežno.

Prema trenutnom vremenskom rasporedu, smanjenje otkupa obveznica će početi krajem novembra i završiće se oko jula 2022. Zvaničnici FED-a kažu da ne predviđaju povećanje kamata dok se ne okonča smanjenje kupovine obveznica, prenosi CNBC.

Tagovi
FED OBVEZNICE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...