Istovremeno se nastavlja blagi rast BDP-a u bloku evra

Inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo u 13 godina

EUVesti

29.10.2021 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo u 13 godina Inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo u 13 godina
Inflacija u evrozoni dostigla je u oktobru 4,1 odsto na godišnjem nivou, a samim tim i novi najviši nivo u poslednjih 13 godina, prema... Inflacija u evrozoni dostigla najviši nivo u 13 godina

Inflacija u evrozoni dostigla je u oktobru 4,1 odsto na godišnjem nivou, a samim tim i novi najviši nivo u poslednjih 13 godina, prema današnjim preliminarnim podacima evropske statističke službe Eurostat.

Ovo je najviši nivo rasta postrošačkih cena u 19-članom monetarnom bloku od jula 2008. godine, prema podacima agencije Reuters i nadmašuje prognoze ekonomista koji su u proseku predviđali stopu od 3,7 procenata.

U septembru ove godine međugodišnja inflacija u evrozoni je iznosila 3,4 odsto. Uzletu inflacije je najviše doprineo rast cena energije od 23 odsto na godišnjem nivou.

Eurostat je danas takođe objavio da je bruto domaći proizvod evrozone (BDP) u trećem kvartalu, prema preliminarim podacima, ostvario rast od 2,2 procenta. ubrzavši u odnosu na rast od 2,1 odsto u prethodnom tromesečju, dok je na godišnjem nivou porastao za 3,7 odsto.

U Evropskoj uniji, BDP je u periodu jul-septembar porastao za 2,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 3,9 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...