Ne jenjava opasnost za američku ekonomiju

Inflacija u SAD najviša u poslednjih 39 godina

SvetVesti

10.12.2021 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD najviša u poslednjih 39 godina Inflacija u SAD najviša u poslednjih 39 godina
Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je prošlog meseca 6,8 odsto, što je najviše u poslednjih 39 godina, saopštilo je u petak američko Ministarstvo... Inflacija u SAD najviša u poslednjih 39 godina

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je prošlog meseca 6,8 odsto, što je najviše u poslednjih 39 godina, saopštilo je u petak američko Ministarstvo rada. Potrošačka potražnja i umanjena ponuda nastavljaju da pritiskaju cene. Novembarski trend rasta cena došao je pre pojave omikron varijante korona virusa, koja predstavlja novi ekonomski rizik.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) suočava se sa najvišom inflacijom od vremena predsednika Ronalda Regana (Ronald Reagan), prenosi Business Insider. Indeks potrošačkih cena (CPI), uobičajena mera inflacije u SAD, porastao je u novembru za 0,8 odsto, umesto očekivanih 0,7 procenata. To je ipak nešto manje od rasta od 0,9 odsto u oktobru.

Osnovni CPI koji izuzima nestabilne cene hrane i energije porastao je prošlog meseca za 0,5 odsto, što je u skladu sa prognozama. Smatra se da osnovni CPI više govori o širokim trendovima inflacije, jer na njega ne utiču nagle promene cena benzina i namirnica.

Izvor: Business Insider

Saopštenje Ministarstva rada ukazuje koliko je kriza lanaca snabdevanja teško pogodila preduzeća i kupce širom SAD. Uska grla u lukama i nestašice robe donekle su ublažene u novembru, ali i dalje predstavljaju veliki pritisak na oporavak na početku praznične sezone potrošnje.

Cene benzina u SAD dostigle su vrhunac u novembru, pre decembarskog smanjenja. Procečna cena benzina u SAD u novembru iznosila je 3,43 dolara za galon (3,79 litara), a od tada je pala na 3,35 dolara. Ukoliko bi se trend pada cene goriva nastavio, to bi moglo da povuče široku inflaciju na niži nivo, iako još nije jasno koliko će novi omikron soj korona virusa uticati na potražnju za putovanjima.

Javnost takođe pojačava pritisak na demokrate koji se zalažu za još jedan ogroman paket potrošnje. Stranka želi da usvoji plan pre božićnih praznika, ali „vruća“ inflacija navela je republikance da uslove novu potrošnju povoljnijim podacima o inflaciji. Neke demokrate u Senatu takođe tvrde da inflacija „nije prolazna“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...