kriza zaduživanja je, po svoj prilici, završena

I Senat američkog Kongresa usvojio meru za povećanje duga

SvetVesti

10.12.2021 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs

I Senat američkog Kongresa usvojio meru za povećanje duga I Senat američkog Kongresa usvojio meru za povećanje duga
Senat američkog Kongresa je usvojio i poslao predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) na potpis prvi od dva akta koji su neophodni da bi se... I Senat američkog Kongresa usvojio meru za povećanje duga

Senat američkog Kongresa je usvojio i poslao predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) na potpis prvi od dva akta koji su neophodni da bi se podigao gornji limit zaduživanja savezne vlade od 28,9 biliona dolara, i sprečilo neizvršavanje finansijskih obaveza države.

Senat je sa 59 glasova „za“ i 35 „protiv“ izglasao meru koja omogućava da predlog zakona o podizanju gornje granice duga na predstojecehm glasanju bude usvojen prostom većinom, prenosi Reuters.

Ovu meru je u Senatu podržalo i 10 republikanaca, među kojima je bio i lider republikanske manjine Mič Mekonel (Mitch McConnell), koji je ranije ove nedelje rekao da smatra da je ta mera u najboljem interesu zemlje jer se time izbegava neizvršenje obaveza.

Predstavnički dom, predvođen demokratama, odobrio je pomenutu meru u sredu uveče sa 222 glasova „za“ naspram 212 „protiv“, uz podršku samo jednog republikanskog poslanika.

Očekuje se da će Bajden odmah potpisati ovu neuobičajenu proceduralnu meru koja otvara put da narednih dana bude usvojen drugi predlog zakona, kojim bi se zapravo vladi dalo ovlašćenje za veće zaduživanje.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.