ROk do početka januara za potvrdu kroz glasanje

Kongresmeni postigli dogovor o podizanju limita zaduživanja

NovacSvetVesti

8.12.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kongresmeni postigli dogovor o podizanju limita zaduživanja Kongresmeni postigli dogovor o podizanju limita zaduživanja
Stranački lideri u američkom Kongresu postigli su dogovor koji utire put za podizanje limita zaduživanja savezne vlade i sprečavanje nadolazeće krize oko gornje granice... Kongresmeni postigli dogovor o podizanju limita zaduživanja

Stranački lideri u američkom Kongresu postigli su dogovor koji utire put za podizanje limita zaduživanja savezne vlade i sprečavanje nadolazeće krize oko gornje granice američkog duga.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata usvojio je meru na glasanju po partijskoj liniji koja bi omogućila Senatu da podigne plafon za zaduživanje prostom većinom glasova, zaobilazeći prag od 60 glasova kongresmena koji opstruiraju proces u gornjem domu.

Demokrate kontrolišu Senat sa tesnom većinom, dok je Kamala Haris (Kamala Harris), potpredsednica, u mogućnosti da pruži presuđujući glas.

Proceduralna promena takođe zahteva podršku najmanje 10 republikanskih senatora da bi postala zakon. Mič Mekonel (Mitch McConnell), najviše pozicionirani republikanac u Senatu, podržao je plan i rekao da je uveren da će najmanje devet njegovih kolega potpisati.

Inicijalno glasanje u Senatu, koje se očekuje u četvrtak, stvorilo bi teren za demokrate da jednostrano deluju kako bi podigli limit za zaduživanje.

Republikanci su u više navrata tvrdili da bi demokrate trebalo da „sami rade“ u podizanju gornje granice duga, uprkos tome što su više puta podizale granicu zaduživanja tokom Trampove administracije.

„Mislim da je ovo u najboljem interesu zemlje izbegavanjem neizvršenja obaveza“, rekao je Mekonel. „Mislim da je takođe u najboljem interesu republikanaca koji veoma snažno osećaju da nas je prethodna gornja granica duga na koju smo pristali kada je predsednik Tramp (Donald Trump) bio ovde dovela do avgusta, a ova sadašnja gornja granica duga se zaista odnosi na budućnost.”

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), upozorila je američku vladu da rizikuje da ne uspe već sledeće nedelje ako poslanici ne budu u stanju da postignu sporazum – događaj za koji je nedavno rekla da bi „ugušio” ekonomski oporavak.

Bajdenova (Joe Biden) administracija je pozdravila „pozitivan razvoj događaja“. Džen Psaki (Jen Psaki), sekretarka za štampu Bele kuće, pohvalila je Čarlsa Šumera (Charles Schumer), lidera demokratske većine u Senatu, i Mekonela što rade u „dobroj veri . . . da spreče blokadu”.

U pismu članovima Demokratskog doma u utorak, njegova predsednica Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) je rekla da je rešavanje ograničenja duga „imperativ” za američku i globalnu ekonomiju, i okrivila republikance za ćorsokak u kome se nalaze.

„Radi se o ispunjavanju obaveza koje je vlada već preuzela, uglavnom tokom Trampove administracije“, napisala je Pelosi.

Neki učesnici na tržištu pokušavaju da izbegnu držanje državnih zapisa koji je trebalo da dospeju kada je vlada SAD rizikovala da ostane bez gotovine, naglašavajući prirodu pregovora o gornjoj granici duga sa visokim ulozima.

Nezavisni analitičari kažu da Ministarstvo finansija ima rok do početka januara pre nego što se suoči sa mogućim neizvršenim obavezama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...