U iščekivanju efekata inflacije i širenja omikron varijante korona virusa

Ne isplati se ulaganje u američki korporativni dug u ovom trenutku

BerzaNovacSvetVesti

1.12.2021 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ne isplati se ulaganje u američki korporativni dug u ovom trenutku Ne isplati se ulaganje u američki korporativni dug u ovom trenutku
Vrednost američkih junk obveznica pala je u novembru najviše u više od godinu dana zbog straha da će širenje omikron varijanta Covid-19 virusa ometati... Ne isplati se ulaganje u američki korporativni dug u ovom trenutku

Vrednost američkih junk obveznica pala je u novembru najviše u više od godinu dana zbog straha da će širenje omikron varijanta Covid-19 virusa ometati sposobnost kompanija sa niskim rejtingom da otplate svoje dugove.

Indeks visokoprinosnih i visokorizičnih korporativnih obveznica koji sastavlja Ice Data Services pao je u novembru za nešto više od jedan odsto, označavajući tek drugi mesec ove godine u kojem je ovaj parametar zabeležio negativan ukupni prinos i najgori pokazatelj od septembra prošle godine.

Pad je izazvan snižavanjem vrednosti duga, što je nadoknadilo otplate kamata koje obezbeđuju obveznice. 

To je do sada jedan od najjasnijih pokazatelja kako je pojava novog soja korona virusa podstakla globalne investitore da odustanu od akcija i obveznica kompanija za koje se smatra da su najranjivije na potencijalni udar po globalnu ekonomiju, izazvan novom varijantom.

Obveznice sa oznakom CCC i kompanija sa nižim rejtingom imale su prošlog minusa prinos minus 1,4 odsto, odražavajući zabrinutost da bi bum u finansiranju rizičnih kompanija mogao biti srušen pooštravanjem monetarne politike ili strožim socijalnim ograničenjima kao odgovorom na novu varijantu koronavirusa.

Veliki deo pada usledio je u petak prošle nedelje, pošto je zabrinutost oko omikrona navela vlade da požure da ponovo uvedu ograničenja u pokušaju da zaustave širenje zaraze. Poslovni sektor kompanija koje se bave proizvodima i uslugama za „slobodno vreme“ bio je najteže pogođen na tržištu duga u petak, a stradale su i obveznice avio-kompanija.

Ipak, investitori su već ranije u novembru postali oprezni, pošto su visoka inflacija i usporavanje privrednog rasta izazvali molbe Federalnim rezervama (FED) da se povuku iz svog programa kupovine obveznica iz pandemije u iznosu od 120 milijardi dolara mesečno, brže nego što je planirano.

Komentari predsednika FED Džeroma Pauela (Jerom Powell) koji sugerišu da bi američka centralna banka mogla da ubrza svoj izlazak iz kupovine obveznica samo su dodali tim očekivanjima, prenosi Financial Times.

Dodatni prinos iznad ultra niskorizičnih državnih obveznica, iliti spread za indeks visokog prinosa porastao je sa 3,03 procentna poena ranije ovog meseca — samo neznatno iznad svog istorijskog minimuma — na 3,67 procentnih poena u utorak, što je najviši nivo od marta . Prinosi na obveznice kreću se obrnuto od njihove cene.

U još jednom znaku pogoršanja raspoloženja prema klasi imovine, investitori su prošle nedelje povukli 2,8 milijardi dolara sa tržišta visokih prinosa, prema podacima EPFR Globala, što je najveće jednonedeljno povlačenje od sredine marta ove godine, kada su strahovi od inflacije po prvi put zastrašili investitore.

Investitori su takođe ukazali na sezonsko usporavanje oko održavanja Dana zahvalnosti, pri čemu trgovci žele da smanje rizik pre nego što se aktivnost trgovanja smanji, dok bankari i portfolio menadžeri prave pauzu za praznike.

Uprkos prodaji, prinosi na junk obveznice su i dalje u skladu sa nivoima iz otprilike istog vremena pre godinu dana, što signalizira da će troškovi pozajmljivanja ostati blizu istorijski niskih nivoa za mnoge zajmoprimce.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...