Odgovor na rast zarada, ali i prekide u lancu snabdevanja

Britanske kompanije planiraju poskupljenja

SvetVesti

30.11.2021 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanske kompanije planiraju poskupljenja Britanske kompanije planiraju poskupljenja
Polovina preduzeća u Velikoj Britaniji očekuje da će povećati cene svojih proizvoda i usluga kao odgovor na rastuće troškove zarada i poteškoće u lancu... Britanske kompanije planiraju poskupljenja

Polovina preduzeća u Velikoj Britaniji očekuje da će povećati cene svojih proizvoda i usluga kao odgovor na rastuće troškove zarada i poteškoće u lancu snabdevanja.

Ovi podaci dolaze iz ankete banke Lloyds, koja kaže da je akutni nedostatak radnika bio vidljiv i tokom novembra. Pokazalo se da četvrtina kompanija očekuje povećanje plata za tri odsto ili više u narednoj godini u nastojanju da zadrže i privuku radnike.

Nalazi iz ankete će verovatno podstaći očekivanja da će Banka Engleske povećati kamatne stope već sledećeg meseca. Inflacija je već udvostručena u odnosu na ciljanih dva odsto, uglavnom zbog porasta cena energije. Kreatori politike strahuju da bi se veće cene mogle proširiti na ekonomiju ako se ne kontrolišu.

U svom najnovijem poslovnom barometru objavljenom, Lloyds je rekao da je ekonomski optimizam ovog meseca blago pao zbog rastućih troškova i problema sa snabdevanjem, ali je ostao znatno iznad svog dugogodišnjeg proseka. Skoro polovina firmi planira da poveća broj zaposlenih u narednih 12 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...