stabilnost kursa održana kupoprodajom deviznih sredstava na međubankarskom tržištu, ističu u NBS

Inflacija u Srbiji 12,8 odsto

BankeSrbijaU fokusuVesti

17.8.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Inflacija u Srbiji 12,8 odsto Inflacija u Srbiji 12,8 odsto
Od aprila do kraja jula Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala neto kupovinom deviza u iznosu od 760 miliona evra, čime... Inflacija u Srbiji 12,8 odsto

Od aprila do kraja jula Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala neto kupovinom deviza u iznosu od 760 miliona evra, čime je iznos neto prodaje, posmatrano od početka godine, smanjen na 1,35 milijardi evra, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama NBS.

Kako je istakla guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, usled dodatnog intenziviranja geopolitičkih tenzija između zapadnih zemalja i Rusije i po tom osnovu nastavljenog rasta svetskih cena energenata i još uvek visokih cena hrane, međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom, kao i u drugim zemljama, i tokom jula je iznosila 12,8 odsto.

Od tog procenta dve trećine doprinosa potiče od visokih cena hrane i energenata.

Pod uticajem uvozne tj. spoljne inflacije rasla je i bazna inflacija, ali je ona i tokom drugog tromesečja bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 6,7 odsto međugodišnje, dok je u julu dodatno porasla na 7,5 odsto.

Kako ističu u NBS, tome su nastavili da doprinose obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa kroz pomenutu kupoprodaju deviznih sredstava i zadržavanje srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora u granicama cilja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...