ZELENA AGENDA EU

Inicijativa da se odredi rok za zabranu automobila na benzin i dizel

AutomobiliEULifestyleVesti

11.3.2021 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inicijativa da se odredi rok za zabranu automobila na benzin i dizel Inicijativa da se odredi rok za zabranu automobila na benzin i dizel
Devet država članica Evropske Unije zatražilo je od Evropske komisije da odredi rok za zabranu automobila na benzin I dizel na nivou EU, kako... Inicijativa da se odredi rok za zabranu automobila na benzin i dizel

Devet država članica Evropske Unije zatražilo je od Evropske komisije da odredi rok za zabranu automobila na benzin I dizel na nivou EU, kako bi se sektor saobraćaja mogao uskladiti sa zacrtanim klimatskim ciljevima.

Tu inicijativu predvode Danska I Holandija, a zahtev su potpisale i Austrija, Belgija, Grčka, Irska, LItvanija, Luksemburg i Malta, prenosi Seebiz.eu.

U inicijativi se ističe da se mora ubrzati tranzicija drumskog saobraćaja, što uključuje i postupni prekid prodaje novih vozila na benzin i dizel kako bi se postigla zacrtana nulta emisija izduvnih gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte”.

Kako je najavljeno, Evropska komisija bi u junu trebalo da predstavi strožije standarde emisije C02 za nove automobile, u okviru paketa mera u cilju smanjenja emisije štetnih gasova za najmanje 55 odsto do 2030. godine, a u odnosu na nivo iz 1990. godine. Inače, EU želi da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Foto: Pixabay.com

Devet članica EU smatra da trenutni standardi treba da budu značajno osnaženi, a da Evropska Unija treba značajno da poboljša infrastrukturu za punjenje baterija na električnim automobilima, kao i drugih goriva koja ne emituju štetne gasove.

Posebno se ističe da zakoni Evropske unije moraju biti izmenjeni kako bi se članicama omogućilo da na nacionalnom nivou rade na napuštanju vozila na benzin i dizel.

Inače, pojedini proizvođači automobila su već izašli sa planovima o potpunom prelasku na električna vozila. Švedski Volvo je, na primer, prošlog meseca najavio da će to postići do 2030, a Ford da će svi automobili prodati u Evropi do te godine takođe biti električni. Isto tako, britanska vlada planira da zabrani prodaju novih automobila na naftne derivate 2030. godine. Kako se navodi, prošle godine u EU je prodato skoro milion električnih vozila, odnosno oko 10 odsto ukupne prodaje automobila.

  • Anna

    11.3.2021 #1 Author

    Bilo bi lepo da se ovaj zakon donese i u zemljama koje nisu članice EU. Tada bi rezultati bili vidljivi brže i na većoj teritoriji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...