INTERNET VIŠE NEĆE BITI ISTI Veća prava korisnika, smanjivanje uticaja velikih IT kompanija

EUHi-techLifestyleVesti

17.12.2020 19:12 Autor: Marko Miladinović 3

INTERNET VIŠE NEĆE BITI ISTI Veća prava korisnika, smanjivanje uticaja velikih IT kompanija INTERNET VIŠE NEĆE BITI ISTI Veća prava korisnika, smanjivanje uticaja velikih IT kompanija
Evropska komisija je predstavila paket regulative koja bi trebalo da ograniči moć velikih IT kompanija, a istovremeno omogući veća prava korisnicima na internetu. Kako... INTERNET VIŠE NEĆE BITI ISTI Veća prava korisnika, smanjivanje uticaja velikih IT kompanija

Evropska komisija je predstavila paket regulative koja bi trebalo da ograniči moć velikih IT kompanija, a istovremeno omogući veća prava korisnicima na internetu.

Kako prenosi Deutsche Welle, kroz nove zakone o digitalnim uslugama i digitalnom tržištu, EK želi da što je moguće više umanji mogućnosti za manipulaciju na internetu, a zloupotrebu i monopol od strane velikih tehnoloških kompanija. U planu je poptuno novo regulisanje društvenih mreža, online trgovine, kao i internet oglašavanja.

Najavljene uredbe prvo bi trebalo da se nađu na javnoj raspravi u prvoj polovini naredne godine, pa tek onda pred poslanicima u Evropskom parlamentu.

Jedan od predloga iz zakona o digitalnim uslugama kaže da će tehnološke kompanije imati obavezu da regulatorima u svakoj članici EU prikažu na koji način prilikom oglašavanja targetiraju specifične ciljne grupe, i na osnovu kojih kriterijuma odlučuju o uklanjanju nekog sadržaja ili komentara korisnika sa svojih internet portala.

Ovakve odredbe najviše će pogoditi najpopularnije društvene servise i mreže, kao što su TikTok, Twitter, YouTube ili Facebook. Predviđeno je da će kompanije koje se ne budu pridržavale novih pravila platiti novčane kazne do šest odsto svojih godišnjih prihoda.

  • Stefan

    17.12.2020 #1 Author

    Sta ce jos da smisle

    Odgovori

  • zorica s.

    18.12.2020 #2 Author

    Samo nesto izmisljaju….

    Odgovori

  • Bella

    7.3.2021 #3 Author

    Napokon da uvedu da se što manje kontrolisemo preko društvenih mreža i forsiraamo na odredjene projekte.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...