INVESTICIJA ZA AUTO-PUT 690 MILIONA EVRA Kineskoj kompaniji Vlada Crne Gore do sada isplatila 645 miliona evra

RegionVesti

7.12.2020 11:24 Autor: Ljiljana Begović 0

INVESTICIJA ZA AUTO-PUT 690 MILIONA EVRA Kineskoj kompaniji Vlada Crne Gore do sada isplatila 645 miliona evra INVESTICIJA ZA AUTO-PUT 690 MILIONA EVRA Kineskoj kompaniji Vlada Crne Gore do sada isplatila 645 miliona evra
Troškovi izgradnje, eksproprijacije, nadzora i menadžmenta, koji su isplaćeni od početka izgradnje auto-puta Bar-Boljare, do kraja avgusta iznosili su najmanje 690 miliona evra, pokazao... INVESTICIJA ZA AUTO-PUT 690 MILIONA EVRA Kineskoj kompaniji Vlada Crne Gore do sada isplatila 645 miliona evra

Troškovi izgradnje, eksproprijacije, nadzora i menadžmenta, koji su isplaćeni od početka izgradnje auto-puta Bar-Boljare, do kraja avgusta iznosili su najmanje 690 miliona evra, pokazao je izveštaj Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Od toga je glavnom izvođaču radova, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), isplaćeno preko 645 miliona evra.

Troškovi nadzora, ugovoreni sa stranim konsultantima iznosili su više od 20 miliona evra, dok je za tri državne komisije potrošeno najmanje šest miliona, a za rad dela Monteputa, koji obavlja nadzor, preko pet miliona evra.

U izveštaju o izgradnji auto-puta se navodi da je više od 18 miliona evra potrošeno za eksproprijaciju zemljišta za potrebe tog projekta.

„Sa stranim konsultantima su ugovoreni troškovi nadzora od oko 20 miliona evra, ali su poznate samo isplate kćerki kompaniji u Crnoj Gori od oko sedam miliona. Nadzor nad sprovođenjem radova na auto-putu obavlja francusko-italijanski konzorcijum sa kojim je Ministarstvo saobraćaja potpisalo ugovor vredan preko 20 miliona“, dodaje se u izveštaju dostavljenom listu Dan.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

Кonzorcijum je, kako je objašnjeno, za potrebe projekta osnovao u Crnoj Gori firmu pod nazivom Ingerop MN, kojoj za vreme projekta treba da bude isplaćeno oko 6,1 milion evra bez poreza na dodatu vrednost (PDV). Preostalih 12,8 miliona, takođe bez PDV, biće isplaćeno firmi Ingerop Conseil Et Ingenierie baziranoj u Francuskoj.

MANS je više puta pokušavao da dođe do informacija o isplatama iz budžeta ka Ingerop Conseil Et Ingenierie, ali su iz Ministarstva finansija saopštili da nemaju te informacije, dok Ministarstvo saobraćaja nije odgovaralo na njihove zahteve.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Кada je u pitanju eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta, na nju je potrošeno preko 18 miliona evra.

„Iako je izgradnja auto-puta ugovorena 2014. godine, eksproprijacija zemljišta je počela dosta ranije. Prema informacijama koje su u posedu MANS, isplate na osnovu eksproprijacije za auto-put Bar-Boljare počele su još u 2010. godini. Najviše sredstava za eksproprijaciju isplaćeno je u toku 2014. i 2018. godine, po oko 3,8 miliona evra, a prošle godine su potrošena skoro četiri miliona. Za osam meseci tekuće godine za ove namene isplaćeno je manje od miliona evra“, naveli su iz MANS.

CRBC je od 645 miliona evra, iz kredita isplaćeno 535 miliona, a ostatak iz državnog budžeta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...