Deutsche Bank "otkucala" Credit Suisse, Credit Agricole i Bank of America

Investicione banke se dogovarale na društvenim mrežama, EU ih kaznila sa 28,5 miliona evra

BankeEUNovacVesti

29.4.2021 08:35 Autor: Marko Miladinović 1

Investicione banke se dogovarale na društvenim mrežama, EU ih kaznila sa 28,5 miliona evra Investicione banke se dogovarale na društvenim mrežama, EU ih kaznila sa 28,5 miliona evra
Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Credit Suisse, Credit Agricole i Bank of America Merrill Lynch u ukupnom iznosu... Investicione banke se dogovarale na društvenim mrežama, EU ih kaznila sa 28,5 miliona evra

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Credit Suisse, Credit Agricole i Bank of America Merrill Lynch u ukupnom iznosu od oko 28,5 miliona evra zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona evra, dobila je Bank of America Merrill Lynch, švajcarska Credit Suisse je kažnjena sa 11,9 miliona evra, a francuskoj Credit Agricole je naloženo da plati više od 3,9 miliona evra, izveštava Bloomberg.

Deutsche Bank je takođe bila član tog bankarskog kartela, ali je izbegla potencijalnu kaznu od oko 21,5 miliona evra jer je prva obavestila EU o nezakonitom ponašanju, i na taj način bila „zviždač“ o čitavom slučaju.

„Banke su se dogovarale o trgovinskim strategijama, razmenjivale osetljive informacije o cenama i koordinirali cene“, navela je Margret Vestager (Margrethe Vestager), evropska komesarka za konkurenciju. Prema njenim rečima, takvim ponašanjem, one su ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama, a u slučaju Deutsche Bank „otkucavanje“ saučesnika se čak i isplatilo nekažnjavanjem.

Citigroup, Royal Bank of Scotland i JP Morgan su među pet banaka koje su 2019. godine prihvatile da plate Evropskoj uniji kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama.

  • MARE

    22.5.2022 #1 Author

    Postale su ozbiljan kanal svi grana drustva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...