Dužničke hartije kineske firme kupilo više od 80.000 ljudi

Investitori demonstrirali ispred zgrade kompanije Evergrande

InvesticijeSvetVesti

4.1.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori demonstrirali ispred zgrade kompanije Evergrande Investitori demonstrirali ispred zgrade kompanije Evergrande
Investitori koji su uložili u obveznice kineske Evergrande grupe protestovali su danas ispred poslovne zgrade kompanije u Guangdžou, strahujući da će njihova ulaganja biti... Investitori demonstrirali ispred zgrade kompanije Evergrande

Investitori koji su uložili u obveznice kineske Evergrande grupe protestovali su danas ispred poslovne zgrade kompanije u Guangdžou, strahujući da će njihova ulaganja biti žrtvovana kako bi se prezadužena kineska kompanija održala na površini.

Oko 100 učesnika protesta skandiralo je: „Evergrande, vrati nam novac!“, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija Evergrande je u petak najavila promenu planova, smanjujući iznos otplate duga investitorima koji su uložili novac u finansijske proizvode kompanije, pri čemu je saopštila da svaki od ulagača može da očekuje isplatu glavnice od 8.000 juana (1.256 dolara) mesečno tokom tri meseca počev od januara, bez obzira na to kada njihova investicija dospeva na naplatu.

Nekadašnja najuspešnija kineska kompanija nekretninama, sada opterećena dugom većim od 300 milijardi dolara, prethodno se saglasila da otplati do kraja meseca 10 odsto duga kada hartija od vrednosti dospe na naplatu, bez navođenja iznosa. Ova promena je izazvala strah među investitorima da im novac neće biti vraćen.

Više od 80.000 ljudi, uključujući zaposlene, njihove porodice i prijatelje, kao i vlasnike Evergrande nekretnina, kupilo je dužničke hartije na osnovu kojih je kompanija prikupila više od 100 milijardi juana u proteklih pet godina, rekao je menadžer prodaje u fondu Evergrande Welth.

Demonstranti i korisnici raznih aplikacija za razmenu poruka kojima Evergrande duguje novac naveli su da im je policija rekla da ne izazivaju probleme i da su njihove grupe za četovanje blokirane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...