ISPLATA MINIMALACA OD 7. MAJA Za podsticaj potrošnje svima po 100 evra

SrbijaVesti

30.4.2020 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Isplata prve tranše minimalaca počeće od 7. maja, a država će isplatiti oko 300 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća i za...

Isplata prve tranše minimalaca počeće od 7. maja, a država će isplatiti oko 300 miliona evra za mikro, mala i srednja preduzeća i za sve preduzetnike, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, na pitanje kakva je situacija sa onima koji rade honorarno, koji nisu zvanično zaposleni, Vučić je u četvrtak uveče rekao da postoji problem sa oko 2.500 slobodnih umetnika i da država gleda na koji način može da im pruži podršku za izlazak iz krize. „Gledamo i da lica sa invaliditetom unapred dobiju 100 evra, bez toga da moraju da pozivaju telefonom“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da program od 100 evra za sve građane Srbije ima za cilj da se podstakne potrošnja i bolji psihiloški stav ljudi prema budućnosti. Na pitanje zašto baš iznos od 100 evra, Vučić je kazao da je odlučeno tako jer misli da je za ljude sa nižim primanjima, za siromašnije penzionere značajna ta pomoć.

Pomoć od 100 evra, kako je naveo, ne znači mnogo ljudima koji ima visoku penziju, ali znači mnogo poljoprivrednim penzionerima koji primaju 20.000 dinara. On je naveo da će svi dobiti taj novac, a da poziv telefonom, kojim se građani prijavljuju za ovu pomoć, ne košta ništa kako je dogovoreno sa Telekomom.

“Svako ko je državljanin Srbije, čak i oni u inostranstvu kada nazovu broj i dostave broj računa, dobiće taj novac”, najavio je on.

Vučić je kazao da su prvo neki govorili da je to poniženje, misleći da država nema novca, a sada napadaju što drzava daje pare. On je naveo da radi isto što i premijer Japana Šinzo Abe i predsednik SAD Donald Tramp, jer se davanjem tih takozvanih „helikopter para“ podstiče potrošnja, a naš finansijski sistem je stabilan, rezerve visoke tako da to možemo da učinimo.

Ukazao je i da je država, u aktuelnoj situaciji, povećala za 10 odsto plate svim zdravstvenim radnicima, a to je za 115. 000 ljudi. “Mi sada kažemo ‘evo 100 evra, hoćemo da potrošite što više’“, dodao je on i istovremeno je pozvao građane da provedu odmor u Srbiji.

Predsednik Srbije je naveo je da ako potrošimo 1,4 do 1,6 milijardi evra godišnje u inostranstvu, ako bismo od toga mogli da potrošimo 300 do 500 miliona evra u zemlji imali bi još bolji ekonomski rast. On je dodao da je u pad privrednog rasta od pet odsto uračunat i pad u turizmu od 56 odsto.

  • Sneki

    30.4.2020 #1 Author

    👏

    Odgovori

  • Tanja

    30.4.2020 #2 Author

    Nadamo se da ce biti tako

    Odgovori

  • Lelica

    30.4.2020 #3 Author

    Konacno!

    Odgovori

  • Zorica

    30.4.2020 #4 Author

    Svakome je potreban novac, onima sa malim primanjima mnogo ce znaciti . U svakom slucaju lep gest.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...