ISPLATA MINIMALNE ZARADE I ZA VLASNIKE PREDUZETNIČKIH FIRMI U UGROŽENIM DELATNOSTIMA, traži UTAS Većina agencija i dalje ne može da radi

BiznisSrbijaTurizamVesti

13.12.2020 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ISPLATA MINIMALNE ZARADE I ZA VLASNIKE PREDUZETNIČKIH FIRMI U UGROŽENIM DELATNOSTIMA, traži UTAS Većina agencija i dalje ne može da radi ISPLATA MINIMALNE ZARADE I ZA VLASNIKE PREDUZETNIČKIH FIRMI U UGROŽENIM DELATNOSTIMA, traži UTAS Većina agencija i dalje ne može da radi
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) zatražilo je od Ministarstva finansija da najavljenu pomoć od jedne minimalne zarade obezbedi i za vlasnike preduzetničkih firmi u... ISPLATA MINIMALNE ZARADE I ZA VLASNIKE PREDUZETNIČKIH FIRMI U UGROŽENIM DELATNOSTIMA, traži UTAS Većina agencija i dalje ne može da radi

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) zatražilo je od Ministarstva finansija da najavljenu pomoć od jedne minimalne zarade obezbedi i za vlasnike preduzetničkih firmi u ugroženim delatnostima, jer su i oni radnici i isplatili su doprinose i poreze na svoju zaradu.

U UTAS smatraju da je ovo jedan vid diskriminacije prema vlasnicima preduzetničkih radnji u ugroženim delatnostima, jer se ispostavlja da preduzetnici nemaju prava na pomoć, već samo zaposleni u njihovim firmama, a da se od tih istih preduzetnika očekuje da ne otpuštaju radnike i da državi plate više od onoga što će država isplatiti u vidu jednog minimalca, navodi se u saopštenju.

Takođe se izražava i zabrinutost što su iz pomoći države izostavljene i druge jednako ugrožene delatnosti, kao što su prevoznici i turističke agencije kojima je to poddelatnost, te turistički vodiči.

Foto: Pexels.com

UTAS ukazuje da turističke agencije nisu dobile nikakvu sektorsku pomoć do sada, a naročito ne bespovratnu. Kako se naglašava, sve dosadašnje isplate minimalaca ili njegovog dela, bile su uslovljene zabranom otpuštanja pa će se na kraju u budžet sliti više novca po osnovu poreza i doprinosa na te plate, nego što je iz budžeta isplaćeno.

Pomoć u vidu potvrda o zamenskim putovanjima je samo odložila stečaje agencija, jer većina njih i dalje ne može da radi, ne samo zbog nemogućnosti putovanja, već i zbog zakonskih ograničenja usled selektivne politike osiguravajućih kuća i nečinjenja nadležnih, navodi UTAS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...