ukupan kapacitet gasovoda 31,5 milijardi kubnih metara

Isporuke gasa Balkanskim tokom krenule i prema Hrvatskoj

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

2.10.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Isporuke gasa Balkanskim tokom krenule i prema Hrvatskoj Isporuke gasa Balkanskim tokom krenule i prema Hrvatskoj
Mađarska i Hrvatska od petka dobijaju ruski prirodni gas novom rutom – preko gasovoda Turski tok i dalje putem nacionalni prenosnih sistema za gas... Isporuke gasa Balkanskim tokom krenule i prema Hrvatskoj

Mađarska i Hrvatska od petka dobijaju ruski prirodni gas novom rutom – preko gasovoda Turski tok i dalje putem nacionalni prenosnih sistema za gas Srbije, Bugarske i Mađarske koji čine cevovod Balkanski tok, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici ruskog energetskog diva.

Kako se navodi u informaciji Gazproma, isporuke gasa novom rutom omogućene su zahvaljujući novom gasovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i završetku produženja gasnog transportnog sistema u Bugarskoj i Srbiji, gde su operateri Bulgartransgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

Gasovod Turski tok, koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje i namenjen za snabdevanje gasom Turske i zemalja južne i jugoistočne Evrope, dodaje se u informaciji Gazproma.

GASTRANS d.o.o. Novi Sad

NARODNOG FRONTA 12, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
621.592,75 ( 2020)
Broj zaposlenih:
( 2020)

U petak je prema sporazumu Budimpešte i Moskve prestao tranzit gasa kroz Ukrajinu, a ruski prirodni gas doprema se u Mađarsku preko Srbije i delimično iz Austrije.

Prvi put u istoriji, gas će se dopremati u Mađarsku zaobilazeći Ukrajinu. U Kijevu je ova odluka primljena krajnje negativno i ocenjena je kao „politička i ekonomski neopravdana“. U nekim od komentara Kijeva ocenjeno je da je reakcija Budimpešte na nezadovoljstvo Ukrajine „arogantna“.

  • Mirka

    2.10.2021 #1 Author

    Napokon, samo mi nije jasno šta je Ukrajina očekivala???

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...