ISTORIJSKI DAN NA BERZI WALL STREET Dow Jones i S&P 500 najviši ikada

BerzaNovacSvetVesti

25.11.2020 09:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

ISTORIJSKI DAN NA BERZI WALL STREET Dow Jones i S&P 500 najviši ikada ISTORIJSKI DAN NA BERZI WALL STREET Dow Jones i S&P 500 najviši ikada
Ključni berzanski indeksi u SAD dostigli su rekordno visoke vrednosti zahvaljujući nadama u snažan ekonomski oporavak i kraj političke neizvesnosti. Industrijski indeks Dow Jones... ISTORIJSKI DAN NA BERZI WALL STREET Dow Jones i S&P 500 najviši ikada

Ključni berzanski indeksi u SAD dostigli su rekordno visoke vrednosti zahvaljujući nadama u snažan ekonomski oporavak i kraj političke neizvesnosti.

Industrijski indeks Dow Jones prvi put ikada vredeo je više od 30.000 poena, nakon što je porastao za 450 poena, odnosno za 1,54 odsto. Zatvaranja berze dočekao je sa vrednošću 30.046,2 poena, prenosi BBC.  

S&P 500 index takođe je dostigao najvišu vrednost svih vremena, 3.635,4 poena, nakon što je do zatvaranja berze ojačao za 1,62 odsto, jer su investitori kupovali ekonomski osetljive finansijske i energetske akcije. Od 11 glavnih sektora koje obuhvata S&P, akcije u 10 sektora zabeležile su rast, prenosi Economic Times.

Među velikim akcionarima sa Wall Streeta koji su zabeležili snažan rast vrednosti akcija su Boeing sa 3,3 odsto, Chevron sa pet procenata, kao i investicione banke Goldman Sachs i JPMorgan Chase sa 3,8, odnosno 4,6 odsto. Boeing je dobio dozvolu evropskih regulatornih tela da njegov model 737 Max ponovo bude operativan od januara.

Tehnološki indeks Nasdaq porastao je za 1,31 odsto i dostigao vrednost 12.036,79 bodova. Akcije proizvođača električnih automobila Tesla porasle su za 6,35 procenta dostižući tržišnu vrednost višu od 500 milijardi dolara.  

Berze u Aziji i Evropi takođe su porasle u utorak, kao i cene nafte koja i dalje raste, a američka berza je od samog otvaranja nagovestila da će trgovački dan obeležiti rekordi.

Početak tranzicije vlasti u Americi i uspešan razvoj nekoliko vakcina smatraju se ključnim faktorima berzanskog optimizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...