POPLAVA OPTIMIZMA NA TRŽIŠTIMA Ojačale berze širom sveta

BerzaNovacSvetVesti

24.11.2020 19:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

POPLAVA OPTIMIZMA NA TRŽIŠTIMA Ojačale berze širom sveta POPLAVA OPTIMIZMA NA TRŽIŠTIMA Ojačale berze širom sveta
Vest da je započela institucionalna tranzicija predsedničke administracije u SAD podigla je optimizam na berzanskim tržištima širom sveta, pa su vrednosti indeksa u utorak... POPLAVA OPTIMIZMA NA TRŽIŠTIMA Ojačale berze širom sveta

Vest da je započela institucionalna tranzicija predsedničke administracije u SAD podigla je optimizam na berzanskim tržištima širom sveta, pa su vrednosti indeksa u utorak uglavnom rasle. Optimizam, koji su u ponedeljak donele vesti o uspešnom razvoju još jedne vakcine protiv korona virusa, nastavio se u utorak.   

Prvi jutarnji izveštaji sa Wall Streeta potvrdili su očekivanja i američki ključni berzanski indeksi zabeležili su rast vrednosti. Industrijski Dow Jones porastao je za +1,03 odsto odmah po otvaranju berze, S&P 500 za +0,79 procenata, a Nasdaq za +0,51 odsto, prenosi Fox News, koji ističe da je porastu raspoloženja doprinelo verovatno imenovanje Dženet Jelen (Janet Yellen) za ministarku finansija.  

Foto: Tanjug/AP

Panevropski index Stoxx 600 porastao je za +0,60 odsto, a porasle su i vrednosti akcija proizvođača nafte, pa sada one kompanije British Petroleum vrede za +6,79 odsto više nego prethodnog dana. Nemački DAX porastao je za +1,05 odsto, francuski CAC 40 za +1,19, a britanski FTSE 100 za +1,39 odsto, prenosi Market Watch.

Dva ključna indeksa na japanskoj berzi, koja nije radila u ponedeljak zbog praznika porasli su u utorak za po više od dva odsto. Nikkei 225 dobio je +2,5 odsto na vrednosti, a Topix +2,03 odsto. Južnokorejski Kospi porastao je za +0,58 procenata, a australijski S&P/ASX 200 za +1,26 odsto, prenosi CNBC.

Foto: Tanjug/AP

Indeksi u kontinentalnoj Kini izgubili su vrednost, šangajski Composite za -0,34 odsto, a šenženski Component za -0,38 procenata. Hongkongški tehnološki indeks Hang Seng porastao za +0,39 odsto.

Istovremeno, cena bitcoina dostigla je 19.000 dolara, prvi put od 2017. godine, sa tendencijom daljeg rasta. S druge strane, cena zlata pala je na 1.804,91 dolar za uncu (31 gram), a na nekim tržištima cena je sada najniža u poslednjih četiri meseca. Dolar je izgubio -0,2 odsto vrednosti, a britanska funta porasla za +0,1 odsto, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg. Cene nafte dostigle su maksimalne vrednosti od početka pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...