RAZVOJ VAKCINA I SMENA VLASTI U SAD OBRADOVALI TRŽIŠTE Cene nafte najviše od početka pandemije

SvetVesti

24.11.2020 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAZVOJ VAKCINA I SMENA VLASTI U SAD OBRADOVALI TRŽIŠTE Cene nafte najviše od početka pandemije RAZVOJ VAKCINA I SMENA VLASTI U SAD OBRADOVALI TRŽIŠTE Cene nafte najviše od početka pandemije
Cene nafte dostigle su u utorak oko podne (CET) najviši nivo od marta, nakon što je naftno tržište pozitivno reagovalo na početak tranzicije predsedničke... RAZVOJ VAKCINA I SMENA VLASTI U SAD OBRADOVALI TRŽIŠTE Cene nafte najviše od početka pandemije

Cene nafte dostigle su u utorak oko podne (CET) najviši nivo od marta, nakon što je naftno tržište pozitivno reagovalo na početak tranzicije predsedničke administracije u SAD. Takođe, vesti o uspešnom razvoju treće vakcine protiv korona virusa dan ranije, doprinelo je rastu optimizma da bi se potražnja uskoro mogla povećati.

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je cenu od 43,50 dolara za barel, nakon što je njena vrednost porasla za oko jedan odsto. Severnomorska nafta Brent poskupela je na 46,47 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Ovo je najviša zabeležena cena nafte Brent još od početka pandemije Covid-19 u martu, nakon što je potražnja značajno opala i pre nego što su proizvođači nafte u formatu OPEC+ smanjili dnevnu proizvodnju za oko 10 odsto. Cena nafte WTI najviša je od avgusta.

Prema rečima analitičara razvoj vakcina i početak tranzicije vlasti u SAD imaju snažan kratkoročan uticaj na sva tržišta, pa i na naftno, a dodatnu podršku cenama trebalo bi da pruži smanjenje komercijalnih zaliha nafte u SAD, za koje se očekuje zvanična potvrda, prenosi Investing.

Specijalizovani portal World Oil, navodi da američka vlada nije uspela da u izveštaju o istorijskom krahu naftnog tržišta u aprilu identifikuje i izdvoji jasan razlog kolapsa cene nafte do negativnih -37,6 dolara za barel. Stručna vladina komisija ukazala je na nekoliko faktora, kao što su višak ponude i pad potražnje, nedostatak skladišnog prostora i ekonomska gašenja zbog pandemije, ali ta objašnjenja poznata su već mesecima.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...