ZAPOČELA TRANZICIJA VLASTI U BELOJ KUĆI Trampovi advokati nastavljaju pravnu borbu

SvetVesti

24.11.2020 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

ZAPOČELA TRANZICIJA VLASTI U BELOJ KUĆI Trampovi advokati nastavljaju pravnu borbu ZAPOČELA TRANZICIJA VLASTI U BELOJ KUĆI Trampovi advokati nastavljaju pravnu borbu
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) prihvatio je formalnu tranziciju vlasti na administraciju izabranog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden). Opšta služba američke administracije (GSA)... ZAPOČELA TRANZICIJA VLASTI U BELOJ KUĆI Trampovi advokati nastavljaju pravnu borbu

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) prihvatio je formalnu tranziciju vlasti na administraciju izabranog predsednika Džo Bajdena (Joe Biden). Opšta služba američke administracije (GSA) saopštila je da priznaje Bajdena za „očiglednog pobednika“.

Tramp je rekao da savezna agencija za primopredaju mora „učiniti ono što treba“, iako je obećao da će i dalje osporavati svoj izborni poraz. Predsednička administracija odobrila je početak procesa tranzicije što uključuje pristup dokumentaciji i finansiranju, prenosi BBC:

Tramp je skoro tri nedelje odbijao primopredaju, a tranzicija je započeta nakon zvanične potvrde pobede Bajdena u Mičigenu. Kampanja Trampovog advokatskog tima, koja pokušava da ospori izborne rezultate u ključnim saveznim državama gotovo da je propala, a sve veći broj funkcionera Republikanske stranke traži od predsednika da dozvoli početak tranzicije. Trampov advokatski tim navodi da ne priznaje poraz i da je reč samo o „proceduri“ ističući da nastavlja pravnu borbu.

Nakon saopštenja GSA, Pentagon je potvrdio da će pružiti „podršku Bajdenovom timu na profesionalan, uredan i efikasan način“ koji odgovara očekivanjima javnosti od Ministarstva odbrane, kao i njegovoj posvećenosti nacionalnoj bezbednosti.

Veb sajt za tranziciju novoizabranog predsednika Bajdena promenjen je u domen vlade SAD. Bajden će u utorak početi da objavljuje imena osoba koje će preuzeti dužnosti u njegovom kabinetu.

Direktorka GSA Emili Marfi (Emily Murphy) navela je da je odluku baziranu na „zakonu“ i „činjenicama“ donela samostalno. „Nikada nisam direktno ili indirektno bila pod pritiskom bilo kojeg zvaničnika izvršne vlasti, uključujući Belu kuću“, navela je Marfi, prenosi Guardian.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...