NALET NOVIH KUPACA GARANTUJE VISOKU VREDNOST KRIPTOVALUTE Ko kupuje bitkoin?

BerzaHi-techLifestyleNovacVesti

23.11.2020 11:02 Autor: Marko Miladinović 0

NALET NOVIH KUPACA GARANTUJE VISOKU VREDNOST KRIPTOVALUTE Ko kupuje bitkoin? NALET NOVIH KUPACA GARANTUJE VISOKU VREDNOST KRIPTOVALUTE Ko kupuje bitkoin?
Iako pred kraj prošle nedelje vrednost bitkoina nije rasla onoliko brzo kao za vreme višednevne krize oko američkih postizbornih rezultata, korak po korak, ona... NALET NOVIH KUPACA GARANTUJE VISOKU VREDNOST KRIPTOVALUTE Ko kupuje bitkoin?

Iako pred kraj prošle nedelje vrednost bitkoina nije rasla onoliko brzo kao za vreme višednevne krize oko američkih postizbornih rezultata, korak po korak, ona se primakla iznosu od 19.000 dolara i, s obzirom na trenutno interesovanje investitora, gotovo sigurno će preći granicu od dvadeset hiljada do Nove godine.

Za poslednjih osam meseci vrednost bitkoina porasla je sa 3.600 na skoro 19.000 dolara, i beleži sve veći broj institucionalnih, ali i pojedinačnih kupaca.

Ko su, zapravo, najveći kupci bitkoina, ali i ostalih kriptovaluta koje mahom beleže rast, mada sa nižih početnih pozicija?

Glavni menadžer investicija u najbogatijoj kompaniji na svetu, BlackRock, Rik Rajder (Rick Rieder) ističe da će bitkoin „još dugo biti sa nama“, jer su ga milenijalci prepoznali kao jedno od glavnih ponuđenih opcija u svetu digitalnog plaćanja, koje je već postalo neminovnost.

Rajder tvrdi da nagli usponi kriptovaluta na tržištima jesu pokrenuti aktuelnim globalno političkim i ekonomskim dešavanjima, ali da je zato trend povećanja obima trgovanja digitalnim tokenima praktično nepovratan.

Zanimljivo je, međutim, njegovo upoređivanje bitkoina sa zlatom. U intervjuu za američki CNBC Rajder je zaključio da ova digitalna valuta zasnovana na blokčejn tehnologiji „poseduje mehanizam koji joj garantuje dugotrajnost, i da je njome, barem u fizičkom smislu, mnogo lakše trgovati nego zlatnim polugama“.

Sličnog mišljenja je i Majkl Novograc (Michael Novgratz), jedan od najuspešnijih menadžera hedž fondova u američkoj istoriji, koji se u suštini povukao iz biznisa ali povremeno pruža svoje analize za vodeće poslovne medije u SAD.  On je za Financial Times dobro primetio da povećan broj ulagača u bitkoin, zapravo, posledično obara cenu zlata, i podriva ga na poziciji najpopularnijeg „sigurnog utočišta“ u kriznim godinama.

Novograc ide toliko daleko da predviđa sledeću granicu bitkoina na neverovatnih 60.000 dolara.

Foto: Pixabay

Što se zlata tiče, njegova cena opada drugu nedelju zaredom, a interesovanje američkih investitora za plemeniti metal je na 17-mesečnom minimumu.

Magazin Forbes je još letos ustanovio da čak 15 procenata punoletnih Amerikanaca poseduje makar nešto imovine u kriptovalutama. Od tog broja njih polovina počela je po prvi put da kupuje i prodaje digitalne tokene u 2020. godini.

Od velike važnosti za opstanak i dalje jačanje bitkoina je činjenica da su neke od najcenjenijih i najbogatijih investitorskih fintech kompanija počele da ga koriste kao rezervnu valutu, takozvanu „sigurnosnu opciju“ protiv inflacije.

Na primer, to je učinio MicroStrategy, koji spada u vodeća tri ulagača u bitkoin u svetu, uz objašnjenje da je to deo „nove dugoročne strategije raspodele kapitala koji će pružiti najveću dobit njihovim investitorima“.

Naravno, sasvim je ispravno zaključiti i da je ovakvo ponašanje deo marketinške strategije trgovaca da dodatno podignu cenu najpopularnijoj kriptovaluti i privuku još novih kupaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...