NAZIRU SE OBRISI BAJDENOVE PREDSEDNIČKE ADMINISTRACIJE Ministar finansija, verovatno žena

SvetVesti

24.11.2020 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAZIRU SE OBRISI BAJDENOVE PREDSEDNIČKE ADMINISTRACIJE Ministar finansija, verovatno žena NAZIRU SE OBRISI BAJDENOVE PREDSEDNIČKE ADMINISTRACIJE Ministar finansija, verovatno žena
Novi američki državni sekretar trebalo bi da bude Entoni Blinken (Antony Blinken), a verovatni kandidat za ministra finansija je Dženet Jelen (Janet Yellen), nekadašnja... NAZIRU SE OBRISI BAJDENOVE PREDSEDNIČKE ADMINISTRACIJE Ministar finansija, verovatno žena

Novi američki državni sekretar trebalo bi da bude Entoni Blinken (Antony Blinken), a verovatni kandidat za ministra finansija je Dženet Jelen (Janet Yellen), nekadašnja predsedavajuća FED. Ključnu ulogu u povratku SAD u Pariski klimatski sporazum imaće bivši državni sekretar Džon Keri (John Kerry) koga je Bajden imenovao za specijalnog izaslanika za klimatsku krizu.

Keri je kao državni sekretar u drugoj predsedničkoj administraciji Baraka Obame (Barack Obama) potpisao 2016. u ime SAD Pariski klimatski sporazum, a tokom kampanje predvodio je Bajdenov tim za klimatske promene, navodi Guardian. Nakon formalnog povlačenja SAD iz klimatskog sporazuma početkom novembra, Bajden je najavio da će odmah po stupanju na predsedničku dužnost 20. januara vratiti Ameriku u sporazum, jer je to „hitno pitanje nacionalne bezbednosti“.

Foto: Tanjug/AP: Džon Keri

Ministarstvo finansija SAD trebalo bi da dobije prvu ženu na čelnoj funkciji, a pored pomenute Jelen, u igri je Lejl Brejnard (Lael Brainard), članica Borda guvernera FED, prenosi CNBC. Ukoliko ne bude imenovana nijedna od dve kandidatkinje, onda bi na ministarsku funkciju mogao biti imenovan Rodžer Ferguson (Roger Ferguson) takođe član Borda guvernera FED, koji bi postao prvi Afroamerikanac na čelu finansija SAD.

Senatorka Elizabet Voren  (Elizabeth Warren) navodno je ispala iz konkurencije za ministarku finansija, a Bajden je izjavio da će na tu funkciju imenovati osobu koja će biti prihvaćena od „svih elemenata Demokratske stranke“. On je najavio da će imenovanje objaviti pre, ili odmah posle nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, 26. novembra. Bajden je pozitivno ocenio rad aktuelnog predsedavajućeg FED Džeroma Pauela (Jerome Powell), čiji četvorogodišnji mandat ističe 2022. godine.

Foto. Tanjug/AP: Entoni Blinken

Budući državni sekretar Blinken bio je deo tranzicionog tima pre 12 godina kada je Barak Obama (Barack Obama) ulazio u Belu kuću, kao i Bajden koji je bio potpredsednik SAD. Blinken je tokom kampanje za izbore 2008. bio deo Bajdenovog tima. Od 2015. do 2017. Blinken je bio na dužnosti zamenika državnog sekretara Kerija, pre toga proveo je dve godine kao zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost. Trenutno radi kao analitičar televizije CNN za globalne teme.  

Američka savezna vlada započinje u utorak rad sa tranzicionim timom novoizabranog predsednika Bajdena nakon što je Administracija za opšte poslove (GSA) potvrdila da je on očigledni pobednik na predsedničkim izborima koji su održani 3. novembra. To pored ostalog omogućava budućem predsedniku i njegovom timu pristup službenicima u saveznim agencijama i usmerava Ministarstvo pravde da radi na bezbednosnim proverama članova tranzicionog tima i Bajdenovim političkim imenovanjima.

Potvrđivanjem pobednika izbora, GSA će sada moći da oslobodi 6,3 miliona dolara za troškove Bajdenovog tranzicionog tima i omogući mu ulazak u 16.200 kvadratnih metara saveznog kancelarijskog prostora. To uključuje korišćenje posebno obezbeđenih prostorija u kojima Bajden i njegov tim mogu da održavaju osetljive obaveštajne brifinge.  

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) još nije priznao izborni poraz, ali je rekao da GSA mora „učiniti ono što treba“ u vezi sa tranzicijom. Trampov advokatski tim navodi da ne priznaje poraz i da je reč samo o „proceduri“ ističući da nastavlja pravnu borbu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...