IT FIRME U SRPSKOJ ZA ŠEST GODINA ZARADILE VIŠE OD 432 MILIONA EVRA Skroman poslovni rezultat, ocenjuje Ministarstvo RS

BiznisBolji posaoHi-techLifestyleRegionVesti

11.1.2021 14:13 Autor: Julijana Vincan 1

IT FIRME U SRPSKOJ ZA ŠEST GODINA ZARADILE VIŠE OD 432 MILIONA EVRA Skroman poslovni rezultat, ocenjuje Ministarstvo RS IT FIRME U SRPSKOJ ZA ŠEST GODINA ZARADILE VIŠE OD 432 MILIONA EVRA Skroman poslovni rezultat, ocenjuje Ministarstvo RS
Preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija u Republici Srpskoj su za šest godina prijavile promet od 5,8 milijardi maraka i dobit od 816 miliona KM... IT FIRME U SRPSKOJ ZA ŠEST GODINA ZARADILE VIŠE OD 432 MILIONA EVRA Skroman poslovni rezultat, ocenjuje Ministarstvo RS

Preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija u Republici Srpskoj su za šest godina prijavile promet od 5,8 milijardi maraka i dobit od 816 miliona KM (više od 432 miliona evra), pokazuje analiza Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za period od 2014. do 2019. godine.

Broj preduzeća iz ove oblasti se sa 222, koliko ih je bilo registrovano 2014. godine, u 2019. godini povećao na 347. IT sektor, koji je pre šest godina zapošljavao 4.880 radnika, u 2019. godini je imao 7.212 zaposlenih, najviše u delatnosti telekomunikacija.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Godišnji troškovi za njihove plate u 2019. godini popeli su se na rekordnih 165 miliona maraka, odnosno prosečna mesečna bruto plata po radniku iznosila je 1.913 KM.

U zaključku ove analize navodi se kako IT sektor godišnje ostvaruje prihode manje od milijardu maraka, što se ocenjuje kao prilično skroman poslovni rezultat.

“Krajnji cilj analize je da bude jedna od smernica Vladi Republike Srpske za pružanje podrške ovom sektoru, kako bi snažnije uticala na privredni razvoj”, stoji u njoj.

Kako prenosi Capital.ba, u prilično površnoj i skromnoj analizi vidi se kako se više od trećine preduzeća bavi računarskim programiranjem.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Upravo Republika Srpska, njena preduzeća i institucije godišnјe za razne programe, softvere i licence izdvaja na stotine miliona maraka, a pojedine firme su se u potpunosti posvetile samo poslu sa državom.

Iako brojke o prometu i dobiti zvuče atraktivno, treba istaći i to da samo njih nekoliko ubira ekstra profit dok ostalima ostaju samo mrvice.

Tako je, na primer, u 2019. godini dobit ove industrije u Srpskoj iznosila 137,5 miliona maraka. Od te sume 76 miliona maraka pripada kompanijama „Lanaco“ i „Prointer“, dok je svih ostalih 345 preduzeća zaradilo tek nešto više od 60 miliona KM.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...