Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH

IT inženjeri, konobari i šivači među najtraženijim zanimanjima u BiH

BiznisBolji posaoRegionVesti

12.5.2021 09:18 Autor: Julijana Vincan 0

IT inženjeri, konobari i šivači među najtraženijim zanimanjima u BiH IT inženjeri, konobari i šivači među najtraženijim zanimanjima u BiH
Zvanja vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista, najtraženija su zanimanja na tržištu rada među visokobrazovanim osobama... IT inženjeri, konobari i šivači među najtraženijim zanimanjima u BiH

Zvanja vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista, najtraženija su zanimanja na tržištu rada među visokobrazovanim osobama u Bosni i Hercegovini, pokazuju podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, kao i diplomirani inženjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih, prenosi Indikator.ba.

„Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politikolozima, novinarima, socijalnim radnicima, zatim profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika“, istakao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić.

Kako dodaje, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, potom radnici u call-centrima.

„Zbog situacije sa pandemijom korona virusa u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje medicinskih sestara sa evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih“, naveo je Bandić.

Kako je on rekao, od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara.

Kada je reč o viskokvalifikovanim radnicima (VKV) i kvalifikovanim radnicima (KV), najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači, potom prodavači sa trogodišnjom školom. Ovde se napominje da treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih.

„S druge strane, najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuvarima i konobarima, a registrovano je da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra“, pojasnio je Bandić.

U Agenciji za rad i Zapošljavanje BiH konstatuju da je očigledno da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina, što pokazuju podaci koje objavljuju institucije nadležne za tržište rada BiH, kao i na osnovu broja objavljenih oglasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...