ITALIJANSKA EKONOMIJA NAJPOGOĐENIJA KRIZOM, PAD SLOVENAČKE PRIVREDE ZA 7,8 ODSTO, pokazuju prognoze OECD

EURegionVesti

11.6.2020 12:08 Autor: Ljiljana Begović 0

ITALIJANSKA EKONOMIJA NAJPOGOĐENIJA KRIZOM, PAD SLOVENAČKE PRIVREDE ZA 7,8 ODSTO, pokazuju prognoze OECD ITALIJANSKA EKONOMIJA NAJPOGOĐENIJA KRIZOM, PAD SLOVENAČKE PRIVREDE ZA 7,8 ODSTO, pokazuju prognoze OECD
Italija je među zemljama koje su najviše pogođene ekonomskom krizom nastalom nakon pandemije Covid-19, pokazaju podaci Organizacije za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD).  Pored... ITALIJANSKA EKONOMIJA NAJPOGOĐENIJA KRIZOM, PAD SLOVENAČKE PRIVREDE ZA 7,8 ODSTO, pokazuju prognoze OECD

Italija je među zemljama koje su najviše pogođene ekonomskom krizom nastalom nakon pandemije Covid-19, pokazaju podaci Organizacije za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD).  Pored Italije zemlje koje su pretrpele najviše ekonomske štete su još Španija, Francuska i Velika Britanija.

OECD je pozvala zemlje da ojačaju svoje zdravstvene sisteme, masovno sprovode testiranje populacije za otkrivanje zaraženih i da sarađuju u programima kreiranja vakcine protiv Covid-19.

Organizacija takođe sugeriše zemljama da smanje javnu potrošnju i takse, kao jednu od mera za pomoć preduzećima da se oporave nakon krize.

Loše prognoze i za slovenačku privredu

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) bi zbog korona krize, mogao da padne za 7,8 posto. Prema proceni OECD, privreda Slovenije bi u slučaju drugog talasa epidemije Covid-19 na jesen, mogla da padne za 9,1 posto ove godine.

Foto:Pixabay.com

Ako drugog talasa zaraze ne bude, OECD prognozira Sloveniji rast u idućoj godini od 4,5 posto, te rast od samo 1,5 procenata u slučaju povratka epidemije.

Takođe, u zavisnosti od toga da li će biti drugog talasa ili ne, OECD prognozira da će stopa nezaposlenosti u Sloveniji iznositi 6,4 ili 6,9 posto ove godine, a naredne 5,4, odnosno 8,1 procenata.

Što se tiče inflacije, OECD procenjuje da će ona u Sloveniji ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto, prenosi Tanjug.

OECD navodi da je slovenačka vlada do sada donela fiskalne mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije u ukupnoj vrednosti 4,5 posto BDP, ali da su potrebne i dodatne mere za osiguranje dugoročne održivosti privrednog razvoja u novim uslovima. Pri tome, posebno upozorava na potrebu rešavanja dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, i potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u privredi, koji OECD smatra previsokim.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...