IZAZOVI POVRATKA NA POSAO POSLE IZOLACIJE Radnici u strahu za sopstveno zdravlje ali i egzistenciju

SrbijaVesti

30.4.2020 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IZAZOVI POVRATKA NA POSAO POSLE IZOLACIJE Radnici u strahu za sopstveno zdravlje ali i egzistenciju IZAZOVI POVRATKA NA POSAO POSLE IZOLACIJE Radnici u strahu za sopstveno zdravlje ali i egzistenciju
Još uvek je neizvesno na koji način će se ponovo organizovati rad u kancelarijama, posle ukidanja mera zabrane, jer je to veliki logistički posao,... IZAZOVI POVRATKA NA POSAO POSLE IZOLACIJE Radnici u strahu za sopstveno zdravlje ali i egzistenciju

Još uvek je neizvesno na koji način će se ponovo organizovati rad u kancelarijama, posle ukidanja mera zabrane, jer je to veliki logistički posao, zbog ograničenja u vezi sa zdravstvenom zaštitom zaposlenih, izjavio je predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damnjanović na onlajn konferenciji „Biznis u izazovnim vremenima“.

On je posebno ukazao da se radnici posle dugog perioda izolacije sada suočavaju sa dva suprotstavljena straha – sa jedne strane tu je strah za sopstveno zdravlje, a sa druge strane tu je strah za egzistenciju i za radno mesto. Damnjanović je naglasio da je u tom smislu potrebno nači ravnotežu.

On je naglasio da su se proteklih nekoliko nedelja videle i dobre strane onlajn rada ili rada od kuće. Damnjanović međutim, smatra da onlajn rad ne može u potpunosti da zameni rad u kolektivu odnosno u kancelariji.

Kako su naglasili učesnici onlajn konferencije ključni preduslovi za obnavljanje rada u kancelarijama je ponovno uspostavljanje javnog gradskog prevoza, kao i pitanje rada obdaništa.

Psiholog i docent na Filozofskom fakultetu Milica Vukelić napomenula je da Evropska agencija za bezbednost na radu i dalje preporučuje da se na posao vraćaju samo ljudi koji su neophodni, a da oni koji mogu da rade od kuće i dalje nastave da rade u tom formatu.

Potpredsednica Delta Holdinga Marija Desivojević rekla je da će ta kompanija postepeno vraćati ljude na posao, u skladu sa dinamikom vraćanja javnog prevoza, rada obdaništa i sl. Ona je naglasila da poslodavci moraju da urade sve što mogu da smanje zdravstveni rizik na radnom mestu.

Dejan Turk iz VIP Telekoma je naglasio da je prvi zadatak bio da se pripremi zgrada za povratak radnika, kao i da se pripreme sredstva zaštite zaposlenih.

On je dodao da je problematičniji deo u vezi sa ljudima, odnosno kako će se oni snaći u novim okolnostima, i kako će funkcionisati nova organizacija.

VIP planira da na početku na posao vrati 30 odsto ljudi, pa će se taj broj povećavati do 50 odsto u prvim mesecima, da bi se taj broj narednih meseci uvećavao, a da će povratak radnika biti pokrenut posle ukidanja vanrednog stanja, istakao je Turk.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...