Predstojeći vikend na istom prostoru teniski turnir za decu

Izdavači iznevereni zbog otkazivanja manifestacije „Knjiga na Trgu”

ManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

20.5.2021 19:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Izdavači iznevereni zbog otkazivanja manifestacije „Knjiga na Trgu” Izdavači iznevereni zbog otkazivanja manifestacije „Knjiga na Trgu”
Prolećna manifestacija „Knjiga na Trgu” iznenada je otkazana pošto je tri dana pre najavljenog početka, 21. maja, organizatorima stiglo obaveštenje da je za predstojeći... Izdavači iznevereni zbog otkazivanja manifestacije „Knjiga na Trgu”

Prolećna manifestacija „Knjiga na Trgu” iznenada je otkazana pošto je tri dana pre najavljenog početka, 21. maja, organizatorima stiglo obaveštenje da je za predstojeći vikend na istom prostoru planiran teniski turnir za decu.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) je saopštilo kako je od Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacija i koordinaciju odnosa sa građanima dobilo informaciju da se u istom periodu na Trgu Republike planira još jedan događaj značajan za Beograd.

Sudeći prema najavama Teniskog saveza Beograda, radi se o teniskim turnirima za decu koji su se poklopili sa ovom manifestacijom.

Foto: Beoinfo

UPIS se tim povodom oglasio, navodeći da je od decembra do maja bilo više sastanaka sa gradskim Sekretarijatom za kulturu, na kojima je kao termin održavanja manifestacije potvrđen vikend od 21. do 23. maja.

Oni su objasnili da su sve procedure kod podnošenja zahteva ispoštovane, i poručili da o napravljenom propustu očekuju objašnjenje od nadležnih iz Gradske uprave.

„Zahtevamo obrazloženje Sekretarijata za kulturu zašto je došlo do propusta u povezivanju sa Beokomom i neblagovremenog odlaganja događaja zbog koga članovi UPIS i drugi izlagači, kao i naš tehnički partner ‘Beoexpo’ trpe materijalnu i moralnu štetu“, stoji u saopštenju.

Prethodnih dana je najavljivano da će na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovati više od 20 izdavača, koji će svoja izdanja predstaviti u posebno napravljenom paviljonu na površini od oko 300 kvadratnih metara. Ovo je bila jedinstvena prilika da ostvare kontakt sa čitaocima, budući da niko od njih nema svoje knjižare.

Foto: UPIS

„Ne mogu da govorim o razmerama štete. Veliki broj naših članova su disciplinovani, dogovaramo se tako da nema većih tenzija kod članova i gostujućih izdavača“, rekao je za Biznis.rs predsednik UPIS Zoran Hamović.

On je objasnio da je sve rađeno po proceduri, ali da po predatoj dokumentaciji niko od nadležnih nije reagovao i dao odgovarajuće informacije. Kako je odluka konačna, izdavači su se okrenuli planovima da „Knjiga na Trgu” bude prebačena za sredinu juna.

„Nemamo nikakvih mogućnosti da tražimo naplatu štete, nemamo nikakvu nameru sada da idemo u zaoštravanje sukoba. Nema velike štete i idemo dalje“, izjavio je Hamović.

Tokom priprema za manifestaciju izdavači su ipak imali brojne izdatke, doštampavali knjige, pripremali nove naslove, radili na promociji i angažovali dodatnu radnu snagu.

Foto: UPIS

Prema rečima Bojane Ćebić, direktorke Evolute, koja je članica UPIS, i kod jesenjeg izdanja manifestacije prošle godine je bilo mnogo problema, papirologije i odlaganja. Cela situacija, kako je rekla, najviše pogađa male izdavače.

„Naravno da smo se svi mi spremali. Naš partner koji je ušao u proces izgradnje paviljona je imao određene troškove u samom startu. Drugo, 23-24 izdavača se spremalo, doštampavali smo knjige. Ideja je bila da to bude prolećna manifestacija gde bismo predstavili nova izdanja. To su izdavači koji nemaju svoje knjižare, i koji su najviše oštećeni u ovoj situaciji, koja je inače loša, ali je sada katastrofalna“, izjavila je Ćebić za naš portal.

Ona je dodala kako je ideja bila da izdavači naprave kontakt sa publikom, što još jedino mogu da ostvare na Sajmu knjiga.

„Ovo je udarac u materijalnom, ali i u moralnom smislu. Izdavači su demoralisani činjenicom da baš niko ne stoji iza nas. Pritom, sve sami plaćamo, samostalno organizujemo i doživljavamo takav odnos. Tu su okupljeni izdavači koji nemaju svoja prodajna mesta, i kojima je ovo jedina prilika da budu vidljivi“, istakla je Ćebić.

  • ZORICA.S

    20.5.2021 #1 Author

    Samo malo strpljenja za sve.

    Odgovori

  • Anna

    23.5.2021 #2 Author

    Naravno, kome još treba pismen narod? Još će početi i da razmišljaju svojom glavom! Bolje da mašu reketom i da ko hrabri krojač jednim udarcem ubiju osam. Knjiga je opasna rabota. Ne valja decu učiti da čitaju.
    Strašno! Žalosno! Jadno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...