poboljšanje odnosa dve države nakon incidenta u gazi

Izrael ponovo otvara svoju ekonomsku kancelariju u Turskoj

BiznisPoslovanjeSvetVesti

6.7.2022 15:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izrael ponovo otvara svoju ekonomsku kancelariju u Turskoj Izrael ponovo otvara svoju ekonomsku kancelariju u Turskoj
Izrael je saopštio da će ponovo otvoriti svoju ekonomsku i trgovinsku kancelariju u Turskoj sledećeg meseca nakon što su odnosi između dve zemlje počeli... Izrael ponovo otvara svoju ekonomsku kancelariju u Turskoj

Izrael je saopštio da će ponovo otvoriti svoju ekonomsku i trgovinsku kancelariju u Turskoj sledećeg meseca nakon što su odnosi između dve zemlje počeli da se poboljšavaju.

„Ponovno otvaranje ekonomskog atašea odražava posvećenost Izraela produbljivanju ekonomskih veza sa Turskom“, rekla je izraelska ministarka ekonomije Orna Barbivai i dodala da nameravaju da uskoro promovišu ,zajedničku ekonomsku konferenciju između zemalja, posle više od jedne decenij prenosi Anadaolu Agency.

Šef odeljenja za spoljnu trgovinu u Ministarstvu ekonomije Ohad Koen (Ohad Cohen), rekao je da je Turska „značajna ekonomija“ za spoljnu trgovinu Izraela.

„Postoji veliki potencijal za proširenje izvoza u Tursku, on bi išao u korist dve države“, rekao je Koen, i dodao da će ponovno otvaranje ekonomske kancelarije imati koristi za oko 1.540 izraelskih kompanija koje izvoze na tursko tržište.

Tel Aviv i Ankara su počeli da preduzimaju korake da poboljšaju svoje narušene odnose nakon što su izraelske snage upale u malu flotu koja je bila u Gazi koja je nosila humanitarnu pomoć za Palestince i koja je prekinula višegodišnju izraelsku blokadu palestinske teritorije. Incident je rezultirao smrću devet turskih aktivista.

Prema izraelskim podacima, Turska je četvrti najvažniji trgovinski partner za izraelsku ekonomiju. Dve države su potpisale sporazum o slobodnoj trgovini 1997. godine.

  • Boba3

    6.7.2022 #1 Author

    Lepa zemlja, ali stalno neki nemiri

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...