nakon završetka mandata u nato alijansi

Stoltenberg će biti novi guverner Norges Banke

BankeNovacSvetVesti

4.2.2022 18:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Stoltenberg će biti novi guverner Norges Banke Stoltenberg će biti novi guverner Norges Banke
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, postaće novi guverner Centralne banke Norveške, objavila je Vlada Norveške, uprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo... Stoltenberg će biti novi guverner Norges Banke

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, postaće novi guverner Centralne banke Norveške, objavila je Vlada Norveške, uprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti nezavisnost Norges Banke.

Iako je mesto guvernera centralne banke otvoreno od 1. marta, Stoltenberg je kazao da će prvo odraditi mandat u NATO-u koji završava krajem septembra, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svetu s imovinom od 1.400 milijardi dolara.

„Bio sam zabrinut oko pronalaska najboljeg guvernera centralne banke za Norvešku. Uveren sam da je to Jens Stoltenberg“, poručio je u saopštenju ministar finansija, Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg je po zanimanju ekonomista, a prethodno je kao čelnik Laburističke stranke bio norveški premijer od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. godine. Godinu kasnije postao je generalni sekretar NATO-a.

Zamenica guvernera centralne banke i glavna Stoltenbergova suparnica za preuzimanje čelnog mesta, Ida Volden Bahe (Ida Wolden Bache), biće privremena guvernerka do kraja septembra, objavila je vlada.

Tagovi
BANKA NOVAC
  • Zorica S.

    4.2.2022 #1 Author

    Stoltenberg je bas imao dobru preporuku za buduci posao u ovako velikoj banci😅🤣

    Odgovori

  • MAJA

    4.2.2022 #2 Author

    Bankari drze dosta poluga drustva ( vojna i geo-strateška pitanja) jer se u tom sektoru slivaju ogromne kolicine novca

    Odgovori

    • SANJA

      5.2.2022 #3 Author

      NATO plus Norges banka,ajmo investicije za oruzje,ajmo prodaja oruzja,ajmo protiv Rusije,ne znam zasto ali mi ovo sve vose i vise smrdi na napad

      Odgovori

  • VERA

    6.2.2022 #4 Author

    Navijamo za Idu, ipak ima više iskustva u monetarnoj politici, za razliku od gosn.Stoltenberga. A i iskreno njeno ime se lakše izgovara.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...