rast 3,8 odsto

Izvoz nemačke elektroindustrije porastao u 2023. godini

Vesti

19.1.2024 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izvoz nemačke elektroindustrije porastao u 2023. godini Izvoz nemačke elektroindustrije porastao u 2023. godini
Nemačka elektronska i digitalna industrija prošle godine je uspela da poveća izvoz uprkos određenom padu pred kraj godine. U prvih 11 meseci prošle godine... Izvoz nemačke elektroindustrije porastao u 2023. godini

Nemačka elektronska i digitalna industrija prošle godine je uspela da poveća izvoz uprkos određenom padu pred kraj godine.

U prvih 11 meseci prošle godine izvoz tog sektora bio je vredan 234,9 milijardi evra. Time je vrednost iz prethodne godine premašila 3,8 odsto, objavilo je u četvrtak udruženje ZVEI.

Kako su naveli, rast je nominalan, a ne realan, pa relativno visoka inflacija nije uzeta u obzir, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Uprkos padu poslednjih meseci, a ne računajući još nepoznate podatke iz decembra, izvoz nemačke elektroindustrije verovatno je celu godinu zaokružio nominalnim rastom“, rekao je glavni ekonomista ZVEI-ja Andreas Gonterman (Andreas Gontermann).

U 11 meseci, za koliko su podaci dostupni, porastao je i uvoz, i to 3,5 odsto, na 249,3 milijarde evra.

Kada je u pitanju novembar, udruženje beleži pad izvoza peti put zaredom u odnosu na isti mesec prošle godine. Vrednost izvoza bila je 21,9 milijardi evra, što je 1,9 odsto manje nego godinu ranije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...