JAVNI DUG EVROZONE NEĆE BITI NEODRŽIV, smatra glavni ekonomista Evropske centralne banke

BankeEUNovacVesti

17.11.2020 13:50 Autor: Redakcija Biznis.rs

JAVNI DUG EVROZONE NEĆE BITI NEODRŽIV, smatra glavni ekonomista Evropske centralne banke JAVNI DUG EVROZONE NEĆE BITI NEODRŽIV, smatra glavni ekonomista Evropske centralne banke
Budžetski deficit evropskih zemalja dostigao je ove godine rekordno visoke nivoe, kao posledica nastojanja vlada da očuvaju ekonomije, koje su bile usporene merama suzbijanja... JAVNI DUG EVROZONE NEĆE BITI NEODRŽIV, smatra glavni ekonomista Evropske centralne banke

Budžetski deficit evropskih zemalja dostigao je ove godine rekordno visoke nivoe, kao posledica nastojanja vlada da očuvaju ekonomije, koje su bile usporene merama suzbijanja pandemije korona virusa, izjavio je u intervjuu za portugalski radio glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Filip Lejn (Philip Lane).

On očekuje da će u takvim okolnostima javni dug premašiti visinu BDP, a da će nastaviti blago da raste i u naredne dve godine.

Javni dug će rasti, ali u kontekstu vrlo niskih kamatnih stopa i makroekonomskog okruženja, trebalo bi zaključiti da je taj rast održiv“, naglasio je Lejn. On ističe da će trošak kamata na taj novi dug u predstojećim godinama biti ograničen, objavljeno je na portalu ECB.

Lejn je naglasio da vlade širom Evrope troše ogromne iznose novca kako bi obuzdale recesiju nastalu zbog korona krize, u pojedinim članicama Evrozone on je čak ekstremno visok, ali ipak neće biti neodrživ.

Lejn je ipak istakao da ECB drži troškove zaduživanja na rekordno niskom nivou ali je i poručio vladama da je na njima, a ne na centralnoj banci zadatak očuvanja ekonomije do disribucije i primene vakcine protiv korona virusa.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.