Vozila sa "evro 3" motorima glavni problem zagađenja

Jedan od ključnih zadataka Vlade Srbije je ulaganje u ekomobilnost

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

17.9.2021 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Jedan od ključnih zadataka Vlade Srbije je ulaganje u ekomobilnost Jedan od ključnih zadataka Vlade Srbije je ulaganje u ekomobilnost
Ekomobilnost je jedan od načina da se borimo za čistiji vazduh i jedna od temeljnih tačaka Zelene agende Vlade Srbije, rekla je u petak... Jedan od ključnih zadataka Vlade Srbije je ulaganje u ekomobilnost

Ekomobilnost je jedan od načina da se borimo za čistiji vazduh i jedna od temeljnih tačaka Zelene agende Vlade Srbije, rekla je u petak na otvaranju dvodnevne manifestacije „Ekomobilnost“ ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka je izjavila da je vlada pokazala da želi da brine o aerozagađenju, i to ne samo kroz subvencije građanima od 120 miliona dinara za kupovinu ekovozila. Ona je, učestvujući na panelu o uticaju vozila na životnu sredinu, istakla da je bilo mnogo skepse, ali da 300 sakupljenih zahteva dokazuje da je u pitanju dobra ideja, te je zato obezbeđeno još sredstava za tu namenu.

Ministarka je precizirala da je ministarstvo obezbedilo još 10 miliona dinara za podršku kupovini hibridnih i električnih vozila. Obećala je i da će vozila sledeće godine biti subvencionisana, prenosi Tanjug.

Kako kaže, prošle godine potrošeno je svega 30 odsto sredstava za pomoć pri kupovini hibridnih i elektro vozila, dok su ove godine sva sredstva bila potrošena već početkom trećeg kvartala. Zbog toga je vlada obezbedila još 10 miliona. Ministarka se nada da će sledeće godine biti više novca za tu namenu nego ove, te da i će se procedura za dobijanje tih sredstava ubrzati.

Vujovićeva se zahvalila uvoznicima ekoloških vozila što doprinose promociji zaštite životne sredine, istakavši podatak da je drumski saobraćaj drugi po veličini zagađivač azotnim oksidima.

Ona je rekla da sada samouprave treba da planiraju svoje potrebe u vezi sa infrastrukturom koja će podržati ekomobilnost.

Predstavnica Delta Auta Aleksandra Đurđević izjavila je da su subvencije vrlo pozitivan prvi korak, te da je sada potrebno raditi na izgradnji infrastrukture. Ona je istakla da veliki problem u vezi sa zagađenjem masovni uvoz vozila starijih od 10 godina i da je, u tom pogledu, Srbija na začelju Evrope. Kako navodi, prošle godine je u našu zemlju uvezeno 130.000 sa evro 3 motorima, što znači da kod nas završavaju automobili kojih se drugi oslobađaju.

Đurđević je upozorila da će 2030. godine proizvođači potpuno preći na električna vozila. Rekla je i da se nada da će uz pomoć države stvoriti ambijent da se promoviše ovaj novi koncept mobilnosti.

Ministarka Irena Vujović navela je da će na rešavanju problema vezanog za vozila sa evro 3 motorima morati radi struka i da će za to biti potrebno vreme.

  • MadMax

    1.10.2021 #1 Author

    Učešće zagađenja iz mv je 15%.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...