Najavljene subvencije neće biti dovoljne da se pokriju svi troškovi

Novi fiskalni uređaji udar po džepu privrednika

AnalizaMoja firmaNovacPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

17.9.2021 13:15 Autor: Marija Jovanović 2

Novi fiskalni uređaji udar po džepu privrednika Novi fiskalni uređaji udar po džepu privrednika
Fiskalni uređaji koje propisuje dugo najavljivanji model online fiskalizacije, po svemu sudeći, predstavljaju novi finansijski udar za privrednike. Najavljene državne subvencije za nabavku novih... Novi fiskalni uređaji udar po džepu privrednika

Fiskalni uređaji koje propisuje dugo najavljivanji model online fiskalizacije, po svemu sudeći, predstavljaju novi finansijski udar za privrednike. Najavljene državne subvencije za nabavku novih uređaja pokriće samo deo troškova, dok će ostatak očigledno snositi sami privrednici.

“Neposredno nakon što je Hrvatska uvela ovaj sistem bilo je pokušaja da se to uvede i u Srbiji. Međutim, mi smo to odbili, a razlozi su slični kao i sada. Jedan od razloga je što smo mi čak i pre Hrvatske bili naterani da kupimo uređaje koji su direktno povezani za Poreskom upravom. Smatrali smo da je to nepotreban finansijski trošak kome se izlažu privrednici, ali smo pristali na uvođenje tog sistema, koji je u to vreme bio jedini takav sistem u Evropi”, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Poreska uprava, kako tvrdi, i sada samo ako hoće može svakog trenutka da traži i „skine“ podatke sa fiskalnih kasa. Zbog toga, između ostalog, ogromna većina privrednika smatra da je ovo nepotreban finansijski izdatak.

Među onima koji će imati obavezu uvođenja novih fiskalnih kasa nalaze se neke sasvim nove kategorije paušalaca, dok su advokati i taksisti ostali pošteđeni.

“Očigledno je da oni imaju kapacitete pobune koji su delotvorni. Ili prete obustavom rada pravosuđa ili blokiranim ulicama”, ističe Atanacković.

Računi u frizeraju
Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik ističe da će sama kontrola olakšati rad Uprave prihoda i pomoći u borbi protiv sive ekonomije, ali da će oni koji su i do sada izdavali fiskalne račune to nastaviti da čine, dok će oni koji do sada to nisu radili i dalje izbegavati.

“Samo ćemo mi kao privrednici da snosimo deo tog troška, koji je nepotreban. Subvencije u iznosu od 200 evra u svakom slučaju su za pohvalu, ali prema nekim informacijama, iz iskustva Hrvatske, fiskalni uređaji koštaju 400 evra. Takođe, ostaje nejasno koji su to uređaji, ima mnogo tehničkih nedoumica. Mi nismo protiv dalje digitalizacije, ali smatramo da je bilo neophodno sačekati jer ima puno problema koje pre toga treba rešiti”, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, pojedini IT stručnjaci tvrde da se već postojeći uređaji mogu softverski prilagoditi da odgovaraju novim praviliima i da omoguće direktan kontakt Poreske uprave i privrednika.  

“Međutim, još uvek je nejasno i zamagljeno kako bi se to moglo realizovati. Recimo za softver, postoje dve mogućnosti – da se on kupi i da se iznajmljuje. Postoje firme koje na mesečnom nivou iznajmljuju i održavaju softver za iznos od 15 do 45 evra. Ipak, ovo je nešto sasvim novo, ostaje nedoumica kako će i ko to održavati, a veliki je problem i to što u mnogim delovima Srbije ne postoji pouzdan internet”, zaključuje Atanacković.

Na dobitku jedino država

Nova generacija fiskalnih kasa, savremena oprema i nov sistem u svetu postoji već neko vreme. Iako se u Srbiji o njemu govorilo u poslednjih četiri, pet godina, tek sada je došlo vreme da se za to stvore uslovi i u našoj zemlji, objašnjava za naš portal poreski savetnik Đerđ Pap.

“Mislim da će tu apsolutno dobiti država time što će joj biti olakšana kontrola svih okolnosti koje je do sada kontrolisala putem starih fiskalnih kasa. Novi uređaji dozvoljavaju mnogo veće mogućnosti kontrole i samim tim borbu protiv sive ekonomije. To je suština nove fiskalizacije i to niko ne može da ospori. Samo po sebi to neće dati rezultate, potrebno je da Poreska uprava razvije metode kontrole i analize rizika, koje će na osnovu lakše pribavljenih podataka od onih koji vode fiskalne kase, moći da biraju koga će da kontrolišu i na koji način”, navodi Pap.

Kada je reč o samim troškovima, naš sagovornik objašnjava da, iako je država najavila da će pokriti troškove fiskalizacije, što je on razumeo kao da će svim privrednicima biti plaćeno uvođenje fiskalnih kasa, kasnije su se pojavile oprečne informacije koje ostavljaju prostora za nedoumice.

“Kasnije se pojavila informacija da je to 100 evra po obvezniku. Ne znam koliko to košta, ali pretpostavljamo da je više od 100 evra. Izjave su u suprotnosti, pa ne znamo da li će svi troškovi biti pokriveni ili samo praktično deo troškova”, ističe on.

On smatra da je nepravedno to što su iz novog modela fiskalizacije izuzete neke kategorije, poput advokata i taksista.

“To je trend koji država ima već decenijama jer je bolećiva iz ovog ili onog razloga prema taksistima i advokatima. Za to nema ni tehničkih, ni pravnih opravdanja“, zaključuje Pap.

  • Tara

    20.9.2021 #1 Author

    Dok su advokati i taksisti ostali pošteđeni. Sve jasno.

    Odgovori

  • SLAVICA

    18.6.2023 #2 Author

    Koliko novih gluposti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...