Prijave od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave

Svaka firma dobiće najmanje 200 evra subvencija za uvođenje novih fiskalnih uređaja

SrbijaVesti

13.9.2021 15:39 Autor: Marija Jovanović 5

Svaka firma dobiće najmanje 200 evra subvencija za uvođenje novih fiskalnih uređaja Svaka firma dobiće najmanje 200 evra subvencija za uvođenje novih fiskalnih uređaja
Svi privrednici će od 15. oktobra do kraja januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave moći da se prijave za državne subvencije za nabavku... Svaka firma dobiće najmanje 200 evra subvencija za uvođenje novih fiskalnih uređaja

Svi privrednici će od 15. oktobra do kraja januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave moći da se prijave za državne subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Prilikom prezentacije novog modela fiskalizacije privrednicima u Privrednoj komori Srbije, ministar je objasnio da će obveznicima na ovaj način država pokriti troškove nabavke novog fiskalnog uređaja ili drugog troška koji podrazumeva prelazak na novi sistem fiskalizacije.

Kako je objasnio, po prodajnom mestu i po uređaju svaka firma će moći da dobije po 100 evra od države. On je podsetio da je na zahtev PKS i privrede uveden prelazni period od šest meseci od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, kao i da privreda neće imati nikakav trošak oko uvođenja novog fiskalnog sistema. 

Novi model fiskalizacije u Srbiji, kako se procenjuje, doneće privredi godišnje uštede oko 10 miliona evra, izjavio je direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, a svaka firma dobiće najmanje po 200 evra subvencija za uvođenje novih fiskalnih uređaja.

Da podsetimo, novi sistem fiskalizacije zasniva se na online režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo, čime će se osigurati da svaki promet dobara i usluga na malo, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.  

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji uređaj koji je sve vreme u online komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno serveru Poreske uprave što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

Uredbom usvojenom na sednici Vlade Srbije 1. aprila ove godine znatno je sužen krug obveznika koji se oslobađaju obaveze da poseduju fiskalnu kasu.

Najveći broj preduzetnika na koje se obaveza odnosi, a ranije nisu imali tu obavezu, su iz oblasti uslužnih delatnosti poput frizera i kozmetičara. Pored njih, nove obaveze su uvedene i sportskim objektima i kockarnicama, a zanimljivo je da će se ova obaveza odnositi i na muzeje i galerije.

Takođe, od naredne godine i online trgovina evidentiraće se preko fiskalnih kasa.

Ipak, pojedine delatnosti poput advokata i taksista pošteđene su ove obaveze.

  • Anna

    13.9.2021 #1 Author

    Da li to znači da će se znatno smanjiti i upotreba papira? Videćemo

    Odgovori

  • verica

    14.9.2021 #2 Author

    200 evra .da li se to država sprda sa privrednicima.kupila konfiguraciju 1100evra po prodajnom mestu.spominju tablet da nije smešno bilo bi žalosno.

    Odgovori

  • Anonimni

    15.9.2021 #3 Author

    Oprosti im boze ne znaju sta rade

    Odgovori

  • Jao i kuku

    16.9.2021 #4 Author

    Haha advokati opet zasticeni,a najveci su prevaranti !!!

    Odgovori

  • Smasak

    18.9.2021 #5 Author

    Advokatima svaka cas,drzava nesme da mrdne,frizer zaradi 2000 dnevno i mora kasa a advokat 5000 na sat i nema kase,hahaha svaka cas slozni ljudi zato drzava prpa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...