Uspešan početak primene novog načina evidentiranja prometa

U Crnoj Gori fiskalizovano više od dve trećine obveznika

BankeNovacRegionVesti

14.6.2021 08:50 Autor: Ljiljana Begović 0

U Crnoj Gori fiskalizovano više od dve trećine obveznika U Crnoj Gori fiskalizovano više od dve trećine obveznika
Od prvog juna u Crnoj Gori je sa radom počeo sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u... U Crnoj Gori fiskalizovano više od dve trećine obveznika

Od prvog juna u Crnoj Gori je sa radom počeo sistem elektronske fiskalizacije, koji podrazumeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu.

VD direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović saopštio je da je do sada fiskalizovano više od dve trećine poreskih obveznika.

Damjanović je rekao da sada ne bi bilo dobro da te dve trećine privrednika na svojim leđima nosi teret trećine onih koja kasni sa procesom fiskalizacije.

„Ukupan broj računa je oko 17,7 miliona, i ukupan bruto promet oko 500 miliona evra, dakle fiskalizovanih računa, od čega je skoro 70 miliona evra porez na dodatnu vrednost. Samo za jedan dan bilo je negde oko 730.000 računa, što je tri puta više nego tokom celog januara meseca i može se izvući zaključak da je proces nepovratno krenuo“, kazao je Damjanović.

On dodaje da je istekao period prilagođavanja ili tolerancije, da bi se svi poreski obveznici pripremili, pa bi privredni sektor trebalo da shvati ozbiljno svoju zakonsku obavezu, kako bi se proces još više ubrzao. Prema njegovim rečima inspektori su već počeli da izlaze na teren, da bi evidentirali sve one koji su obveznici ovog procesa.

Foto: Pexels/Mikhail Nilov

Podsetimo, Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeo je da važi 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju. Izmenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do 1. juna, za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Poreskim obveznicima je, u prvih pet meseci ove godine, ostavljena mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu, za sve obveznike u skladu sa zakonom.

Postupak elektronske fiskalizacije podrazumeva posedovanje digitalnog sertifikata izdatog od sertifikacionih tela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rešenja. U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rešenja kako bi poreski obveznici obezbedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od njihovih potreba i mogućnosti.

Projekat elektronske fiskalizacije sprovodi se kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori i finansiran je kroz zajam Svetske banke (SB).

Sistem će biti centralizovan i prikupljaće podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u Upravi prihoda i carina i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodeljuje Uprava.

Elektronska fiskalizacija predstavlja jedan od najvažnijih projekata realizovanih tokom prethodnih deset godina, ne samo u Upravi, već i u celokupnoj oblasti javnih finansija.

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, piše RTCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...