JEDNI RADE NA CRNO, DOK SE DRUGI SPREMAJU DA STAVE KLJUČ U BRAVU Poslovanje turističkih agencija i dalje blokirano

BiznisIntervjuIzdvajamoSrbijaTurizamU fokusuVesti

16.10.2020 12:05 Autor: Marija Jovanović 3

JEDNI RADE NA CRNO, DOK SE DRUGI SPREMAJU DA STAVE KLJUČ U BRAVU Poslovanje turističkih agencija i dalje blokirano JEDNI RADE NA CRNO, DOK SE DRUGI SPREMAJU DA STAVE KLJUČ U BRAVU Poslovanje turističkih agencija i dalje blokirano
Iako je najavljeno da će turističke agencije uskoro dobiti polise osiguranja, čime će im biti omogućeno normalno poslovanje i dobijanje licenci, njihov rad i... JEDNI RADE NA CRNO, DOK SE DRUGI SPREMAJU DA STAVE KLJUČ U BRAVU Poslovanje turističkih agencija i dalje blokirano

Iako je najavljeno da će turističke agencije uskoro dobiti polise osiguranja, čime će im biti omogućeno normalno poslovanje i dobijanje licenci, njihov rad i dalje je blokiran.

„Mi smo u vakumu od 1. oktobra. Nemamo nijedno rešenje i u nezavidnoj smo situaciji jer nam je zabranjen rad. Nemamo licence i nismo ih dobili“, kaže za Biznis.rs vlasnica turističke agencije “Evro-turs” Dragana Stefanović.

Foto: Tanjug

Ona objašnjava da većina agencija ima licence do 2023. godine, međutim, pošto nisu dobili garancije putovanja, što direktno zavisi od osiguravajućih društava, rad im je trenutno blokiran.

„Bez obzira na najavljena rešenja – polise osiguranja i bankarske garancije, mi i dalje nemamo nikakvo rešenje i samim tim nam je blokiran rad. Sa jedne strane sve agencije koje legalno rade i koje su imale licence za rad – ne rade, dok druge rade na crno i zloupotrebljavaju celokupnu situaciju“, kaže Stefanović.

TURIZAM, ETNO SELO
Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, to su razne organizacije, društva i crkvena udruženja koja organizuju poklonička putovanja.

„Sindikati, društva i crkvena udruženja koja rade poklonički turizam i dalje rade na crno, kao što su i do sada radili jer ih niko ne kontroliše. Takođe, na raznim portalima javljaju se nepoznate osobe koje organizuju grupe i pozivaju ih da sa njima putuju navodeći da rade u malim grupama, po povoljnim cenama“, upozorava naša sagovornica.

Uprkos pandemiji i celokupnoj situaciji, ova agencija do sada nije otpuštala svoje radnike. I dalje ima osmoro zaposlenih i svi su tu.

Foto: Tanjug

„Ranije smo radili u dve smene, faktički ceo dan. Sada radimo samo sa jednom smenom, odnosno tri dana radi jedna smena, a tri dana druga. Zaposleni ne rade jer nemaju šta, već samo dežuraju. Tu su kako ne bismo zatvorili agenciju“, kaže Stefanović i dodaje da su za sada svi na broju i biće do januara, a kasnije će videti šta će i kako preduzeti.

 • Ivan

  16.10.2020 #1 Author

  Tesko vreme za turisticke agencije

  Odgovori

 • Danijela

  16.10.2020 #2 Author

  Svako mora da se snalazi na svoj nacin da bi opstao i prevazisao ovaj haos.

  Odgovori

 • Goca Bg

  16.10.2020 #3 Author

  Zloupotreba pojedinaca,valjda ce se i to uskoro resiti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...